Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Emberi szívvel nehéz elképzelni, hogy valaki olyan mértékben képes bántani a saját feleségét, hogy az szinte belehal. Az élet azonban kiszámíthatatlan és csodálatos, mikor már azt gondolhatnánk, hogy nincs tovább, kapunk egy második lehetőséget is!

A bántalmazott nő arca jelenleg gyakorlatilag “adományokból” tevődik össze, egy fület leszámítva ugyanis semmi nem az övé. Carmen Tarleton élete 2007-ben teljes mértékben megváltozott, de szerencsére túlélte a férje által elkövetett brutális támadást. A gyógyuláshoz vezető út egyáltalán nem volt könnyű, a nő azóta összesen 73 rekonstrukciós műtéten esett át.

Mindössze 15 perc volt, és Carmen élete teljesen megváltozott, miután férje a thetfordi otthonában megtámadta. A férfi először baseball ütővel megverte, majd egy Iye nevű vegyszerrel leöntötte, amely hatására testének közel 80 százaléka szétégett.

Az 52 éves nő, bár túlélte a brutális bántalmazást, a neheze még csak ezután következett. Az első arcátültetést 2013-ban hajtották végre rajta, akkor még meglehetősen újnak számított ez az eljárás, és szörnyű fájdalmat érzett, hiszen szervezete nem akarta befogadni az idegen részeket.

“Újra meg szeretném próbálni a műtétet. A legtöbb ember nem tudja elképzelni, hogy milyen az, ha nincsenek ajkaid és folyik a nyálad, vagy, hogy nincs rendes szemhéjad. Az én esetemben igencsak indokolt volt, hogy arcátültetéshez folyamodjak” – mondta a nő.

Az első arcátültetés után Carmen egy új életet kapott, motivációs előadó lett belőle, megtanult zongorázni és bendzsózni, és Overcome: Burned, Blinded and Blessed címmel könyvet írt annak ellenére, hogy a támadással a látása is súlyosan megsérült. Idővel kiderült, hogy szüksége lesz egy második arcátültetésre is, így miután 2020 júliusában átesett egy 20 órán át tartó műtéten, Carmen lett Amerikában az első ember, akin két arcátültetést hajtottak végre.

Néhány hónap múlva a sikeres műtét után Carmen találkozhatott a donor családjával. Casey Harrington 36 éves korában halt meg fentanyl-túladagolás következtében, de családja sokáig nem állt készen arra, hogy beleegyezzenek a szervadományozásba.

“Minél inkább megismertük a befogadó életét, annál inkább kezdtünk megbizonyosodni róla, hogy csak jót teszünk az adományozással, és ez reményt adott számunkra egy teljesen reménytelennek tűnő helyzetben” – mondta a család.

“A legnehezebb időszakban a legnagyobb ajándékot adták nekem. Tőlük kaptam ezt az arcot, hiszen ez nem az az arc, amivel születtem. Valahányszor tükörbe nézek, Casey-re gondolok” – tette hozzá hálásan Carmen.

“A siker kulcsa az, hogy nem a negatív dolgokra összpontosítok. Persze sokkal könnyebb panaszkodni, arról beszélni, ami nem működik. Ha nem állok fel, akkor pontosan az lett volna, amit jósoltak nekem: nyomorult leszel, fogyatékos és vak, és állandóan fogsz függeni valakitől, szenvedni fogsz a poszttraumás stressztől és a depressziótól. Mindezekből én semmit sem hallgattam meg. Állandóan azt mondtam magamnak: minden héten egyre jobb és jobb lesz. Izgatottan várom, hogy mit tartogat az élet számomra. Készen állok arra, ami történni fog.” – mondta.

Nyitó fotó: Brigham And Women’s Hospital/YouTube