Jenny McCarthy amerikai színésznő és modell azt mondja, majdnem belehalt abba, hogy megpróbált átállni a vegán étrendre – írja a Fox News.
„Kipróbáltam a vegán étrendet, és majdnem meghaltam. Szó szerint majdnem meghaltam” – mondta az 52 éves színésznő egy podcastban.
A vegán diéta minden állati terméket kiiktat, beleértve a húst, tojást, tenger gyümölcseit, tejtermékeket, mézet és más állati származékokat, például zselatint. Az étrend főként zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonafélékből, hüvelyesekből, diófélékből és magvakból áll.
Jamie Mok táplálkozási szakértő szerint a vegán étrend számos egészségügyi előnnyel járhat, például csökkenti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség, de meglehetnek a hátárnyai is, ezért érdemes dietetikussal egyeztetni.
„A rosszul megtervezett vegán étrend olyan alapvető tápanyagok hiányához vezethet, mint a B12-vitamin, a D-vitamin, a kalcium, a vas, az omega-3 zsírsavak, a jód és a fehérje, ami olyan állapotokhoz vezethet, mint a vérszegénység és a csontritkulás” – mondta Mok.
McCarthy esetében az egyik problémát a szójaallergiája jelentette, a másikat pedig a gluténérzékenysége (más néven cöliákia), így a vegán étrenddel nem tudott elég tápanyagot bevinni a szervezetébe.
Deborah Salvatore dietetikus szerint valószínű, hogy a cöliákia miatt McCarthy szervezete folyamatos immunválasz alatt állt, amely károsította a vékonybelét, és ez mind a makro-, mind a mikrotápanyagok felszívódási zavarát okozta.
A táplálkozási szakértők szerint azoknak, akik drasztikus változtatásokat hajtanak végre az étrendjükben, figyelemmel kell kísérniük a szervezetük reakcióit, mivel bizonyos esetekben problémák merülhetnek fel.
„Amikor a veganizmust gluténmentes étrenddel párosítjuk, a teljes kiőrlésű termékeket gluténmentes teljes kiőrlésű gabonafélékre kell cserélnünk, mint amarant, hajdina, gluténmentes zab, köles, barna rizs és quinoa” – magyarázta Salvatore McCarthy esetét kiemelve példaként.
A tartós fáradtság, gyengeség vagy izomtömeg-vesztés, a haj elvékonyodása, a törékeny körmök, a hangulatingadozások, az emésztési problémák, a gyakori betegségek, a bőrproblémák, a súlyingadozás és az intenzív sóvárgás mind azt jelezhetik, hogy az étrend módosításra szorulhat.
Bár a vegán étrend kevesebb telített zsírt tartalmaz, a húsalapú étrendnek is vannak előnyei, mondják a szakértők. Az állati eredetű élelmiszerek, mint a hús, a tejtermékek, a tojás és a hal kiváló módjai annak, hogy olyan alapvető tápanyagokhoz jussunk, mint a fehérje, a vas, a kalcium és a cink. Kizárólag növényi tápanyagok esetén gyakran előfordul, hogy nagyobb adagokra van szükség ahhoz, hogy ugyanannyi tápanyaghoz jussunk.