KezdőlapBulvárKarok nélkül született, mindent a lábai old meg - kifesti magát, felöltözteti...

Karok nélkül született, mindent a lábai old meg – kifesti magát, felöltözteti a kislányát, sőt, még fest is

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az orvosok nem tudták megmondani, miért született karok nélkül a most 38 éves Sarah Talbi.

Gyerekként Sarah nem látta önmagát másnak, mint a többi gyerek, és nem is voltak különösebb nehézségei. Mindent meg tudott tanulni, amit más gyerekek, csak éppen a lábával: enni, egyedül felöltözni és megfésülködni.

Ahogy nőtt, egyre több készséget sajátított el, ilyen volt például a zöldségek megpucolása és felvágása vagy a sminkelés. Sarah most már édesanya, van egy kislánya, Lilia, akiről szintén nagyszerűen tud gondoskodni – felöltözteti, főz neki és játszik vele, mint minden anyuka.

A kis Lilia még nem látja, hogy az édesanyja különbözik másoktól, és amikor például átmennek az úton, a ruhája ujját fogja.

Sarah, aki otthonülő anyuka a belgiumi Brüsszelben, azt mondja: „Bármit meg tudok csinálni a lábaimmal, ha nincs rajtam cipő. Sminkelek, felöltözök, főzök, lezuhanyozok, és gondoskodok Liliáról. Bármit meg tudok tenni, amit csak akarok.”

Gyerekkorában egyáltalán nem gondolt arra, hogy más lenne, mint a többi gyerek. „Ahogy a kisbabák mindent a kezükbe vesznek, és felfordulást csinálnak, én is így tettem, csak éppen a lábammal, így az agyam a lábamnak küldte a jelzéseket. Mindenre képes voltam, amire más gyerekek, csak a lábammal.”

„Ahogy idősebb lettem, megtanultam enni, de az írás nehézséget okozott. Ezek a dolgok később jöttek, de megtanultam őket, mert az a tanulás korszaka volt. Néhány gyerek megkérdezte, hogy miért nincsenek karjaim, de számomra ez tökéletesen normális volt. Úgy gondoltam, hogy sok más ember él a világon, akiknek nincsenek karja, és én csak egy vagyok közülük.”

Sarah később angol és spanyol fordítást tanult Brüsszelben minden különösebb segítség vagy támogatás nélkül. „Épp úgy képes voltam rá, mint bárki más. Amikor Erasmus ösztöndíjat kaptam, el kellett költöznöm, de a barátaimmal költöztünk össze, volt egy közös albérletünk. Pont olyan tapasztalatom volt, mint bárki másnak, minden nehézség nélkül.”

2018 szeptemberében megszületett a kislánya, aki az idén töltötte be a 3 évet. „Hatalmas eredmény, hogy édesanya lettem. Ez a legnagyobb dolog, amit elértem. Szerintem minden nőnek nehéz édesanyává válni, mert hatalmas változás, és ha ráadásul még fogyatékkal is élsz, két dologgal nézel szembe egyszerre. De alkalmazkodnom kellett ahhoz, hogy kisbabám született.” – mondja Sarah.

„Most már van 3 év tapasztalatom, és bármire képes vagyok a lányommal. A ruhám ujját fogja, amikor az utcán sétálunk. Hihetetlen, de úgy fogja, mintha a kezemet fogná. Vicces, mert néha el akar szaladni, hogy megnézzen valamit, és amikor megkérdezi, hogy mehet-e, megrángatja a ruhám ujját. Még nem tudja, hogy nem tudnám visszatartani, és ez szerintem aranyos.”

Sarah azt is felfedezte, hogy festeni is tud a lábaival, és most a vízfesték az egyik szenvedélye. „A fő inspirációm a természet, szeretek tájképeket festeni. Szeretem a természetet, és utazni is szeretek, ez hiányzik.” – mondja. Munkáit a YouTube-on is megosztja, és szeretne több kiállítást rendezni a festményeiből.

„Tökéletesen alkalmazkodtam, és bármit meg tudok tenni, amit csak akarok. Nem hagyom, hogy ez visszatartson.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet