A világ kulináris élvezetei között számos olyan étel van, ami első hallásra sokkolóan hathat ránk európaiakra. Ilyen például a világ legdrágább levesének kikiáltott kínai fecskefészek-leves, amely egy bizonyos, tengerparti üregekben fészkelő faj fészkéből készül, pontosabban a leves alaplevét adja ez.
A fecskék köztudottan tapaszból készítik a fészküket, amelyet nyálukkal „gyúrnak” össze, hogy speciális építőanyagot nyerhessenek. Ez az anyag tengerparti fűféléket is tartalmaz és a hiedelmek ellenére nincs bennük ürülék, mivel a madár nem piszkít saját fészkébe. Viszont tartalmaz tengeri állatokból visszamaradt részeket, amelyeket a fiókák nem fogyasztottak el, ezek egy idő után teljesen kiszáradnak és egy utánozhatatlan ízt kölcsönöznek a levesnek. A fészekből készült leves voltaképpen egy alaplé, amelyet módszeresen előfőznek, és leszűrnek. Miután ez kész, azután kerül bele a csirkehús, a sonka és a fűszerek, végül így készül az igazi fecskefészek-leves. A speciálisan begyűjtött fecskefészkek kilógrammjáért 2 és 10 ezer dollárt is elkérhetnek.
Másik élelmiszer-érdekesség, hogy egyre nagyobb veszély fenyegeti a csokoládét. Egyes tanulmányok szerint a fekete csokoládépor ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint a gránátalma, vagy az áfonya. A becslések szerint a világ kakaótermelő országai már ebben az évben nem lesznek képesek előállítani a szükséges mennyiséget, így a csoki akár el is tűnhet az üzletek polcairól.
A gyümölcsök, zöldségek tápértéke is egyre kevesebb, legalábbis az 50 évvel ezelőtti szinthez képest. Egyes kutatások szerint ma nyolc darab narancsban van annyi A vitamin, mint korábban egyetlen egy gyümölcsben volt.