KezdőlapBulvárÚt a zenéhez: könnyedén a komolyzenéről

Út a zenéhez: könnyedén a komolyzenéről

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Gyerekeknek zongorázik Bogányi Gergely Kossuth-díjas művész, és mesél is nekik az egyes darabokról. Az Út a zenéhez című televíziós koncertsorozat elsőként november 29-én, szombaton látható az m2-n.

Hány órát gyakorol naponta egy zongorista? Túl lehet-e szárnyalni egy darab előadásakor a zene szerzőjét? Mi történik a kisfiúval a Rémkirály végén Schubert dalában? Bármennyire is furcsa, ilyen és hasonló kérdéseket ébresztenek Bartók, Schubert, Liszt, Bach és Mozart művei a gyerekközönségben − derül ki Bogányi Gergely szombattól látható televíziós koncertsorozatából.

A tavasszal indult Egyetemzene, vagyis a hazai felsőoktatási intézményekben szervezett előadássorozat után ezúttal gyerekeknek zenél Bogányi Gergely. A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett hatrészes koncertsorozatát Út a zenéhez címmel vetíti november 29-től szombatonként az m2. Az adásonként 50 perces műsorban a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész zongorázik és beszél a számára fontos és kedves zeneművekről. Nem műelemzéseket hallhatnak a nézők, hanem személyes gondolatokat, melyek elindíthatják a zenehallgatókat – elsősorban a fiatalokat, de minden érdeklődőt – a klasszikus zene befogadása és szeretete felé.

„Hihetetlen, hogy milyen mélyen tudnak ezek a pici gyermekek – kis csodák – érezni. Én magam tapasztaltam az egyik koncerten, a Gödöllői kastélyban. Az Erlköniget játszottam, a Rémkirályt. Elmondtam nagyon röviden, hogy mi a vers, és hogyan zenésítette meg Schubert. A darab végén döbbenten figyeltek, és kérdezték: Meghalt a kisfiú?” – mesélte nemrég a Záróra vendégeként Bogányi Gergely. Utalt arra: a zeneművekről és a szerzőikről ugyanúgy beszél a gyerekeknek, mint a felnőtteknek. Nem tesz különbséget, hiszen „a zene az első, a legfontosabb, és a zene az ugyanaz.”

Az első, november 29-én, 11.05-től látható adásban a többi közt Bartók Allegro Barbaróját és Schubert több, zongorára átírt dalát adja elő a művész – részben Liszt Ferenc szerzeményeit. A következő adásokban pedig Liszt-, Bach- és Mozart-darabokat, illetve átiratokat hallhatnak a nézők. Ahogy Horváth Tünde, a műsor szerkesztője elmondta: Bogányi Gergely kifejezetten nagy műsort ad, számos nehéz, technikás zenemű hallható a televíziós koncerteken.

Bogányi Gergely 34 éves Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész. Négyévesen kezdett zongorázni, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a helsinki Sibelius Akadémián és az Egyesült Államokban végezte. Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Önálló lemezfelvételei jelentek meg Mozart, Liszt és Chopin zongoraművekkel.

2008. november 29., m2
11.05 − Út a zenéhez
Bogányi Gergely műsora

6/1. rész

Műsoron:
Bartók: Allegro Barbaro; Szonáta
Schubert: Asz-dúr impromptu;Gesz-dúr impromptu
Schubert-Liszt: Du bist die Ruh;Auf dem Wasser zu singen;Erlkönig átirat

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet