Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A 160 évre visszatekintő Riemann hipotézis, egyike azon hét matematikai problémának, mely ebben az évezredben várt megoldásra.

Végre 160 év után megoldódott az egy millió dollárt érő matematikai probléma!

Megoldásáért, a jutalom sem elenyésző, hiszen a fődíj nem kevesebb, mint egy millió dollár. A briliáns matematikai elme, a brit származású Sir Michael Atiyah, úgy tűnik megtalálta a megoldását ennek a hipotézisnek.

Sir Michael Atiyah, aki olyan jelentős elismerések tulajdonosa, mint a Fieldes és az Abel díjak, nemrég mutatta be erre vonatkozó dolgozatát a németországi Heidelberg Fórumon. Bernhard Riemann 1859-ben fogalmazta meg az utóbb róla elnevezett sejtést.

A hipotézis egy régi, prímszámokkal kapcsolatos kérdést igyekszik megválaszolni, és azt állítja, hogy az efféle számok nem véletlenszerűen oszlanak el, hanem egy, az úgynevezett Riemann-féle Zéta-függvény által leírt mintához igazodnak.

A sejtést eddig több billió prímszámon tesztelték, és megállta a helyét, a matematikában azonban ez nem bizonyító erejű. Atiyah számításait természetesen más szakértőknek is igazolniuk kell, bizonyítását pedig publikálnia kell, mielőtt megkaphatná a Clay Matematikai Intézet pénzjutalmát.

Amennyiben Atiyah számítása helyes, úgy kijelenthetjük, hogy korunk egyik legnagyobb matematikai problémáját sikerült megoldania.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!