Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az immunrendszer védelmet nyújt a szervezet számára a baktériumok, vírusok és más káros betolakodók ellen! Van, amikor az immunrendszerben hiba lép fel, és a saját szerveink, sejtjeink és szöveteink ellen fordul. Azokat a betegségeket, amikor az immunrendszer megtámadja a szervezetet, autoimmun betegségeknek nevezzük!

Alapvetően igen nehéz diagnosztizálni az autoimmun betegségeket, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi és miért okozza a betegség kialakulását. Van néhány tipikus tünet, amely általában jellemző az autoimmun betegségekre. Lássuk, melyek ezek!

1. Tompult gondolkodás

Egy álmatlan éjszaka után előfordulhat, hogy másnap sokkal nehezebben teljesítesz a munkában, kába vagy, és le vagy lassulva. Azonban, ha ez gyakran fordul elő, akkor autoimmun betegség jele is lehet. Ha már a rutinfeladatok elvégzése is problémát okoznak, érdemes felkeresni egy szakértőt.

2. Állandó fáradtság!

A fáradtság gyakori tünete az autoimmun betegségeknek. Ha megfelelő időt alszol, és mégis állandóan fáradtnak érzed magad, akkor lehetséges, hogy ez a tünet autoimmun betegségre utal.

3. Emésztőrendszeri problémák

Puffadás, gázképződés, hányinger, hasfájás, hasmenés vagy székrekedés az emésztőrendszert is érintő autoimmun betegségek jele lehet, mint pl. a Crohn-betegség vagy a cöliákia.

4. Bőrproblémák

A bőrirritáció, bőrszárazság, kipirosodott, viszkető bőr problémája jelentkezhet akkor, ha nem megfelelő higiéniai vagy kozmetikai termékeket használsz, de akkor a pszoriázis vagy lupus tünetei is lehetnek.

5. Hajhullás

Stressz vagy a tápanyaghiányos étrend, hormonproblémák, vagy az évszakváltás is okozhat hajhullást, de, ha semmi más okot nem találnak rá, akkor lehetséges, hogy valamilyen autoimmun betegség okoz gondot.

6. Hideg vagy meleg érzékenység

Bizonyos autoimmun betegségek fokozhatják a túl hideg vagy túlságosan meleg levegő iránti érzékenységet, irritációt. A hidegre való érzékenység pajzsmirigy problémákra is utalhat.

7. Hirtelen súlyváltozás

A hirtelen fogyás anélkül, hogy változtattál volna az étrendeden bizonyos pajzsmirigyet érintő autoimmun betegséggel hozható kapcsolatba. A Hashimoto-betegség (pajzsmirigy alulműködés) súlygyarapodáshoz vezethet, míg Graves-kór (pajzsmirigy túlműködés) súlycsökkenéshez vezethet.

8. Ízületi fájdalom

Az ízületi fájdalom nagyon megnehezítheti a mindennapi tevékenységeket. Az átmeneti ízületi fájdalom valamilyen kisebb sérülés következménye is lehet, de ha tartós (vagy időszakos), akkor a rheumatoid arthritis jele lehet.

9. Kéz-, és lábzsibbadás

A végtagokat érintő zsibbadás olyan autoimmun betegség jele lehet, amely az idegeket vagy az ereket érinti. Ide tartozik az 1-es típusú cukorbetegség, a szklerózis multiplex és a lupus.

10. Izomgyengeség, izomfájdalom

Bizonyos autoimmun betegségek okozhatnak izomfájdalmat vagy izomgyengeséget. Ezek a tünetek csak enyhe megterhelés után fordulhatnak elő, például egy olyan tárgy emelésekor, amely nem túl nehéz. A fibromialgia nem tartozik autoimmun betegség közé, de egyik fő tünete az izomfájdalom és -gyengeség.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!