Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Azt mindannyian tudjuk, hogy a keringési rendszerünk meglehetősen összetett, és ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk a szívünkre, és tisztában legyünk a vércsoportunkkal.

Vannak azonban olyan kevésbé ismert tudományos tények, amelyekről a többségünknek fogalma sincs.

1. 1.120.000 szúnyogra lenne szükség egy felnőtt ember összes vérének kiszívásához.

2. A vér keringetéséhez a szív olyan erős nyomást fejt ki, amivel akár 9 m magas véráramot lenne képes kilövellni.

3. Az ember pulzus nélkül is életben maradhat. 2012-ben orvosok beültettek egy készüléket az 55 éves Craig Lewis testébe, ami pulzus nélkül keringette a vért a testében.

4. Stan Larkin 555 napig élt szív nélkül, amíg szívátültetésre várt. A saját szívét egy készülékkel helyettesítették, amit Stan egy hátizsákban hordott magával. Így még kosarazni is tudott.

5. Az a vérmennyiség, ami 25 nap alatt áthalad a testen, megközelítőleg elég lenne ahhoz, hogy megtöltsön egy közepes méretű úszómedencét.

6. Az ember még akkor is életben maradhat, ha vérének 40%-át elveszti. De természetesen sürgősen vérátömlesztésre lenne szüksége.

7. A szívrohamok 21%-a hétfőn történik. A második legtöbb eset pénteken következik be. A tudósok azt feltételezik, hogy ennek oka a stresszhormonok „kiáradása” a hét elején.

Ezt már olvastad? A szívroham jelei a nőknél eltérőek lehetnek: 5 furcsa és váratlan tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

8. A szívverésünk ritmusa befolyásolja a hangulatunkat. A tudósok ezt a jelenséget egy olyan férfin tanulmányozták, aki új szívet kapott. A műtét után a gondolkodása, az érzései és a cselekedetei is szokatlan módon megváltoztak.

9. Azzal csökkenthetjük a szívroham kockázatát, ha reggelente lassan, fokozatosan ébredünk fel, és csökkentjük az esti edzések intenzitását.

10. A kókuszvíz képes helyettesíteni a vérplazmát, hasonló összetételének köszönhetően.

11. A vércsoportok akár a válás okai is lehetnek. A tudósok összefüggést találtak a házastársak vércsoportja és a válások aránya között. A legboldogabb pároknál mindkét fél vércsoportja 0-ás. A válás mellett döntő párok esetében a kombinációk általában a következők: A+AB vagy A+0.

12. A vércsoport hatással van az egészségünkre. A 0-ás vércsoportúak nem hajlamosak a szívbetegségekre, de sokkal nagyobb esélyük van a bőrrákra és az elhízásra.

13. Az A-s vércsoportúaknak jobban kell figyelniük a koleszterinszintjükre. Az ők esetükben ugyanis nagyobb a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata.

14. A B-s vércsoportúak hajlamosabbak a cukorbetegségre és a hasnyálmirigyrákra.

Ezt már olvastad? Ezt a vércsoportot kedvelik a legjobban a kullancsok!

15. Az AB-s vércsoportba tartozóknak a memóriára és a koncentrációs képességre kell nagyobb figyelmet fordítaniuk, mivel a kognitív zavarok náluk 82%-kal nagyobb eséllyel alakulnak ki, mint a többi vércsoportnál.

16. Az energiaitalok megváltoztatják a szívverést. A tudósok megállapították, hogy energiaital fogyasztása után a koffeinszint akár háromszor olyan magas lehet, mint kávé, vagy koffeines üdítők elfogyasztása után. Ezenkívül az energiaitalok megváltoztatják a szívverést, és akár halálos szívrohamot is okozhatnak.

17. A vércsoport szerinti diéták nem működnek. A Torontói Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a vércsoport alapján kialakított speciális étrend nem egyéb, mint mítosz.

18. Japánban létezik olyan iparág, amelyik a különböző vércsoportoknak megfelelő termékeket gyárt, pl. élelmiszereket és kozmetikumokat.

Ezt már olvastad? 9 dolog, amit csak Japánban láthatsz, még akkor is, ha bejártad a világot!

19. Az atlétikai teljesítmény is függ a vércsoporttól. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a 0-ás vércsoportúaknak jobb az állóképességük, mint a többi vércsoportba tartozóknak. A legjobb vízipólósok között a kutatók például egyetlen AB-s vércsoportú játékost sem találtak. De a 0-ás vércsoportnál ez az előny csak rendszeres edzés esetén érvényesül.

20. A vércsoportunk a személyiségünkre is hatással van. A tudósok kapcsolatot találtak a személyiség és a vércsoport között. Japánban úgy tartják, a vércsoport befolyásolja a személyiségjegyeket, valamint a munkában és a magánéletben elért sikereket is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!