Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A daganatos megbetegedésekről az a kép él az emberek fejében, hogy a rák csak olyan szerveket támadhat meg, mint a tüdő, máj, vastagbél, vagy éppen a női mellek. De sajnos nem, olyan is létezik, mint a szív- és a vakbélrák, de a szem és orr rák is előfordul.

Male doctor examining x-rays

Vakbélrák

A vakbélgyulladást orvosolandó műtét már a világ számos országában rutinbeavatkozásnak számít, ezt követően a páciens teljesen meggyógyultan hagyhatja el a kórházat. De ez a testrész is elrákosodhat, amely a vastagbél egy részére is átterjedhet. Ennek ellenére a vakbélrák nagyon ritkának számít, az összes beleket érintő daganatos megbetegedések közül csak 0,5 százalékban fordul elő ez kór. Ritkasága ellenére komolyan kell venni, hiszen az itt elszaporodó rákos sejtek könnyedén átétet okozhatnak, és a bélrendszer mellett, akár más fontos szerveket is megbetegíthetnek a daganatos sejtek.

Szívrák

Habár eddig úgy tartották, hogy a szív ez egyetlen emberi szerv, amely nem rákosodhat el, hiszen a szívizomban keletkező daganatok legtöbb esetben jóindulatúak, azonban mégis van pár olyan rákos képződmény, amely árt a szívnek. Ilyen például az angiosarcoma, rhabdomyosarcoma, vagy pedig a lymphomák, amelyek károsíthatják a szívet.

Szemrák

A szemben is nagyon ritkán alakulnak ki rákos sejtek, de előfordulhat. Van úgy, hogy a retinán alakul ki daganat. A látóideget megtámadó rák leggyakrabban 5 év alatti gyerekeknél fordulhat elő, amely akár örökölhető is, de spontán is felütheti a fejét. Ugyanakkor melanóma is létrejöhet a szemben, mivel a szem színét is pigmentsejtek határozzák meg, ezért ugyanúgy, mint a bőrrák esetében, itt is kialakulhat a kór

Orr rák

A legnagyobb veszélynek a 40 év feletti férfiak vannak kitéve. Az orr melléküregeiben is létrejöhet daganat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!