Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

4 probléma, mely arról árulkodik, hogy itt az ideje lecserélni a fogkefét!

A fogkefe rendszeres használata elengedhetetlen a szájhigiénia állapotának fenntartására. Nagyon fontos, hogy naponta legalább 2 alkalommal szánjunk időt a fogmosásra, de, ha lehet, akkor minden főétkezés után szabaduljunk meg a lerakódott maradékoktól, így meg tudjuk előzni a különböző fog-, és szájüregi problémák kialakulását.

A nem megfelelő fogkefe, vagy a helytelen fogmosási technika különböző fog- és szájüregi betegségeket okozhat!

Vérnyomok a fogkefén, kagylóban

Ha fogmosáskor vérnyomokat tapasztalsz, akkor vagy felsértette a fogkefe az ínyed, vagy fogínygyulladással küzdesz. Ha szűnni nem akaró problémával szembesülsz, akkor fel kell keresned egy szakembert, mert hosszútávon akár fogvesztés is kialakulhat.

“Ha a fogíny meg van duzzadva, piros, és érintésre elkezd vérezni, akkor fogínygyulladásról beszélünk. A nem megfelelő fogmosás következtében fogkövesedés alakulhat ki, ez pedig könnyen vezethet fogínygyulladáshoz” – magyarázza dr. Mihaela Dan fogorvos szakember.

Nem kell megijedni a fogínyvérzéstől, továbbra is alaposan fogat kell mosni, csak így lehet megszabadulni a bakteriális fertőzéstől.

Elszíneződött, eldeformálódott fogkefe

A fogkefét ajánlott 2-3 havonta lecserélni, mert egy baktériumokkal teli, elhasznált fogkefe könnyen okozhat különböző fogbetegségeket. Ha azt veszed észre, hogy a fogkeféd elszíneződött, eldeformálódott, cseréld le minél hamarabb.

Meggörbült, szétnyomódott fogkefe

Ha a fogkefe sörtéi szanaszét állnak, az azt jelenti, hogy túl agresszíven mosol fogat. Könnyen megtörténhet, hogy felsérted a fogínyed, vagy kárt teszel a fogzománcban. Változtass a technikádon, ha másképp nem megy, kérd ki a szakember véleményét a helyes fogmosásról. Vagy szerezz be olyan fogkefét, amely nyomásszenzorral van ellátva, és jelez, ha túl agresszíven használod.

Kellemetlen szagú fogkefe

Időnként nem árt megszagolni a fogkefét, és, ha kellemetlen szaga van, akkor azt jelenti, hogy felgyűltek benne az ételmaradékok és a baktériumok. Itt az ideje lecserélni, mert ha egy kellemetlen szagú fogkefét használsz tovább, akkor saját magad fogod megfertőzni. A fürdőszobában könnyen jelen lehet akár a Streptococcus baktérium, akár a Candida albicans gomba is, ezek könnyen terjedhetnek a fogkefe használata által. Ha védelmet akarsz nyújtani a fogkefének, tegyél rá egy műanyag kupakot. Minden használat után meg kell várni, hogy a fogkefe kiszáradjon, és csak utána tedd rá a kupakot, hiszen csak így előzhető meg a penészesedés.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!