Az American Heart Association és az American Stroke Association jelentései aggodalomra adnak okot arra vonatkozóan, hogy egy bizonyos összetevő, túl nagy mennyiségben fordul elő az emberek által széles körben fogyasztott élelmiszerekben.
Olvasd el ezt is: Stephen Hawking halála előtt egy utolsó figyelmeztetést intézett az emberiséghez
A kutatást követően, a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy napi mintegy 3400 milligramm nátriumot, azaz sót fogyasztunk, az ajánlott 1500 milligrammnyi napi adag helyett.
A National Healthy Eating Day összeállította azt a 6 nátriumtartalmú élelmiszerből álló listát, amelyet csak mértékkel érdemes fogyasztanunk, és ezek a következők:
1. A kenyér, mely elsődlegesen magas sótartalmú élelmiszer. Egy szelet kenyér kb. 15% -át tartalmazza az ajánlott napi sómennyiségnek. Elég tehát elfogyasztani néhány szelet kenyeret, hogy azonnal átlépjük az ajánlott napi küszöböt.
» Dubajba ment tanárnőnek, hogy milliárdosok gyerekeit korrepetálja: „3 ezer dollárt kaptam, hogy megoldjam a gyerek házi feladatát”
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» „A vőlegényem két nappal a lánykérés után lefújta az esküvőt, amikor megtudtam miért, összeomlott a családom”
» A gondolatok, amelyeket az Univerzumnak küldesz, elkerülhetetlenül visszatérnek hozzád
2. A felvágottak szintén szerepelnek az észszerűen fogyasztandó élelmiszerek listáján. A párizsi, a kolbász, a szalámi a legegészségtelenebbek a nagy mennyiségű só, és más hozzáadott adalékanyagok miatt.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2010. évi adatokra alapozott jelentése azt mutatja, hogy különösen a párizsi, a kolbászok és a nyári szalámi fehérjetartalma 2%-kal alacsonyabb, a törvény által előírtnál, mely szerint a felvágottak hústartalma legalább 10-11% kellene legyen. Rengeteg az olyan készítmény, amelyek esetében a hozzáadott adalékban szerepel a csontokból és bőrből nyert pép, amelynek fehérje tartalma egyenlő a nullával. Ez nagyon veszélyes a gyermekek és fiatalok fejlődése szempontjából, mivel a magas foszformennyiség megakadályozza a kalcium felszívódását a szervezetben.
„Amíg az EU-ban, ebből az egészségtelen pépből a termelők csak 3%-ot tehetnek a felvágottakba, addig a hazánkban megengedett mennyiség meghaladja a 10%-ot” – hívja fel a figyelmet a táplálkozási szakértő, Gheorghe Mencinicopschi. A kollagénfehérje néven ismert bőrke a felvágottak alapvető alkotóeleme. Noha ebből a törvény 20-30%-ot határoz meg a termék típusától függően, az ANPC-ellenőrök olyan termékeket találtak, amelyekben a sertésbőr tartalom 80% volt.
Ez a megállapítás annál aggasztóbb, mivel hazánkban évente 9-10 kg felvágottat fogyasztunk, és többnyire az olcsóbb termékeket.
3. A pizza az emberek egyik kedvenc étele az egész világon. Két szelet pizza azonban fedezi a napi maximálisan fogyasztható sómennyiséget.
4. A csirke az egyik legnagyobb sótartalmú élelmiszer. A nagy mennyiségű só ugyanis elősegíti az ilyen termékek hatékony tárolását.
5. A szendvicsek valódi sóbombák. A kenyérben található nagy mennyiségű nátrium mellett, a tökéletes szendvicset kiegészítő hozzávalók rendkívül káros hatással vannak az egészségre.
Jó tudni, hogy a túlzott sófogyasztás hozzájárul az egészségromláshoz, és súlyos szívbetegségeket okozhat.