KezdőlapÉletmódEgészség5 élelmiszer, ami megbetegedik a szíved! Te milyen gyakran fogyasztod őket?

5 élelmiszer, ami megbetegedik a szíved! Te milyen gyakran fogyasztod őket?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az American Heart Association és az American Stroke Association jelentései aggodalomra adnak okot arra vonatkozóan, hogy egy bizonyos összetevő, túl nagy mennyiségben fordul elő az emberek által széles körben fogyasztott élelmiszerekben.

A kutatást követően, a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy napi mintegy 3400 milligramm nátriumot, azaz sót fogyasztunk, az ajánlott 1500 milligrammnyi napi adag helyett.

A National Healthy Eating Day összeállította azt a 6 nátriumtartalmú élelmiszerből álló listát, amelyet csak mértékkel érdemes fogyasztanunk, és ezek a következők:

1. A kenyér, mely elsődlegesen magas sótartalmú élelmiszer. Egy szelet kenyér kb. 15% -át tartalmazza az ajánlott napi sómennyiségnek. Elég tehát elfogyasztani néhány szelet kenyeret, hogy azonnal átlépjük az ajánlott napi küszöböt.

2. A felvágottak szintén szerepelnek az észszerűen fogyasztandó élelmiszerek listáján. A párizsi, a kolbász, a szalámi a legegészségtelenebbek a nagy mennyiségű só, és más hozzáadott adalékanyagok miatt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2010. évi adatokra alapozott jelentése azt mutatja, hogy különösen a párizsi, a kolbászok és a nyári szalámi fehérjetartalma 2%-kal alacsonyabb, a törvény által előírtnál, mely szerint a felvágottak hústartalma legalább 10-11% kellene legyen. Rengeteg az olyan készítmény, amelyek esetében a hozzáadott adalékban szerepel a csontokból és bőrből nyert pép, amelynek fehérje tartalma egyenlő a nullával. Ez nagyon veszélyes a gyermekek és fiatalok fejlődése szempontjából, mivel a magas foszformennyiség megakadályozza a kalcium felszívódását a szervezetben.

„Amíg az EU-ban, ebből az egészségtelen pépből a termelők csak 3%-ot tehetnek a felvágottakba, addig a hazánkban megengedett mennyiség meghaladja a 10%-ot” – hívja fel a figyelmet a táplálkozási szakértő, Gheorghe Mencinicopschi. A kollagénfehérje néven ismert bőrke a felvágottak alapvető alkotóeleme. Noha ebből a törvény 20-30%-ot határoz meg a termék típusától függően, az ANPC-ellenőrök olyan termékeket találtak, amelyekben a sertésbőr tartalom 80% volt.

Ez a megállapítás annál aggasztóbb, mivel hazánkban évente 9-10 kg felvágottat fogyasztunk, és többnyire az olcsóbb termékeket.

3. A pizza az emberek egyik kedvenc étele az egész világon. Két szelet pizza azonban fedezi a napi maximálisan fogyasztható sómennyiséget.

4. A csirke az egyik legnagyobb sótartalmú élelmiszer. A nagy mennyiségű só ugyanis elősegíti az ilyen termékek hatékony tárolását.

5. A szendvicsek valódi sóbombák. A kenyérben található nagy mennyiségű nátrium mellett, a tökéletes szendvicset kiegészítő hozzávalók rendkívül káros hatással vannak az egészségre.

Jó tudni, hogy a túlzott sófogyasztás hozzájárul az egészségromláshoz, és súlyos szívbetegségeket okozhat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet