KezdőlapÉletmód6 érzelmi seb, amit a férfiak magukkal visznek a kapcsolatokba, ha nem...

6 érzelmi seb, amit a férfiak magukkal visznek a kapcsolatokba, ha nem szerették őket gyerekként

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A gyermekkor az egész élet alapja, hiszen a korai években szerzett tapasztalatok befolyásolhatják a későbbi éveket. Ha szeretetről van szó, a szülők közötti kapcsolat óriási hatással lehet a gyermek fejlődésére. Alapvetően a kapott minta a példaképévé válik, és azokat a sémákat fogja követni, amelyeknek a szemtanúja volt és megjegyzett.

Biztosan ismersz olyan személyeket, akiknek mély érzelmi sebeik vannak. Bárkinek lehetnek ilyen érzelmi problémái, még akkor is, ha nem veszi észre, vagy ha nem minden nap törnek a felszínre.

A gyerekeknél maradva, ha például egy gyerek nem kap elég szeretetet a családjától, úgy érzi, hogy nem érdemli meg, hogy szeressék és értékeljék őt. Ez azt jelenti, hogy a felnőttkori szerelmi kapcsolatokban is több figyelemre fog vágyni, és soha nem lesz elégedett a kapott szeretettel, mert mindig többet és többet fog kérni belőle.

Ugyanilyen súlyos az is, ha azt látja, hogy az apja bántalmazza vagy terrorizálja az anyját. Átveszi ezt a viselkedést anélkül, hogy tudatosulna benne, ez nem normális. Sok más helyzet is van, amely ugyanilyen erősen rányomhatja bélyegét az emberre, és ezek közül sok már az élet korai éveiben bekövetkezik. Alapvetően mindennek a szeretethez, a ragaszkodáshoz és a gondoskodáshoz van köze, amit akkor kapunk, amikor elkezdünk egyéniséggé formálódni.

Íme 6 érzelmi seb, amit a férfiak magukkal visznek a kapcsolatokba, ha gyerekkorukban nem szerették őket:

1. Kötődési problémák

Akik érzelmileg sebzettek, felnőtt férfiként többféle kötődési problémát tapasztalhatnak a kapcsolataikban: túlságosan is kötődhetnek (szorongó kötődés), szinte függővé válhatnak a partnerüktől, vagy úgy találják, egyáltalán nem tudnak érzelmileg bevonódni (elkerülő kötődés). Bármelyik módon is nyilvánuljon meg ez a probléma, egyetlen eredménye van: az egészséges és tartós kapcsolatok kialakításának képtelensége.

Egy tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik bántalmazó és elhanyagoló szülők mellett nevelkedtek, felnőttkorban gyakran alakult ki szorongó kötődés, míg a szeretetüket nem kimutató szülőkkel rendelkező egyéneknél az elkerülő kötődés a meghatározóbb. De egy szerető és érzelmileg stabil partner segíthet az ilyen embernek felépülni és megtanulni viselkedni egy kapcsolatban.

2. Düh- és agressziós problémák

Ha gyerekként nem kapunk szeretetet, hajlamosak vagyunk megszállottá válni, és bármit megtenni annak érdekében, hogy figyelmet kapjunk. Sajnos vannak, akik a másik végletbe esnek, és végül agresszívvá válnak, csakhogy szeretetre kényszerítsék a partnerüket. Ugyanez történik azokkal is, akik olyan családban nőnek fel, ahol az erőszak a mindennapok része.

Ha olyan a partnered, aki időnként rosszul viselkedik, gondolkodj el azon, hogy lehet-e összefüggés aközött, amit átélt, és aközött, amit most tapasztal. Lehet, hogy rendkívül jó ember, de lehetnek bizonyos ingerek, amelyek kiváltják nála a gyengeség pillanatait.

Mindez megoldható szakmai segítséggel, de a párkapcsolati nyílt beszélgetésekkel is. Néha észre sem vesszük, hogy gyermekkori sebeket hordozunk magunkban, de ha egyszer felfedezzük, azonnal lekerül a vállunkról a teher.

3. Küzdelem az érzelmi intelligenciával

Az érzelmi intelligenciánk már egész pici kortól formálódik, amikor a szüleinktől megtanuljuk, hogyan fejezzük ki az érzelmeinket. Az az ember, aki kisgyermekkorában nem kapott törődést és figyelmet, nem fogja tudni, hogyan adja át másoknak az érzéseit. Felnőttként fennáll annak a veszélye, hogy minden érzését elfojtja, vagy rossz módszerekkel tájékoztat másokat az érzéseiről.

Az érzelmi instabilitást nehéz lehet kezelni, különösen akkor, ha egy nőnek meg kell értenie, mi történik a partnerével, és miért vannak néha kontrollálatlan reakciói. Találkoztál már olyan férfival, aki nem tudta, hogyan fejezze ki magát? Próbálj meg ott lenni mellette, és tanítsd meg neki lépésről lépésre a szeretet nyelvét.

4. Bizalmi problémák

Egy másik gyakori „tünete” a gyermekkori szeretetmegvonásnak, amit a férfiak felnőttként tapasztalnak, hogy képtelenek megbízni másokban. Egy párkapcsolatban ez túlzott féltékenységet, állandó kontrollt eredményez, ami hosszútávon megmérgezi a viszonyt. Lehet, hogy nem azért teszik, mert okot adtál rá, hanem mert félnek attól, hogy csalódni fognak, mint gyerekkorukban. De az őszinte kommunikáció minden bizalmi problémát megoldhat.

Ha vannak olyan időszakok, amikor tudatja veled, hogy nem hisz benned és kételkedik az érzéseidben, próbálj meg további bizonyítékokat hozni neki. Például megoszthatsz vele egy titkot, hogy különlegesnek érezze magát. Ez egy kis erőfeszítést igényel, de egy próbát megér, különösen, ha szereted őt. Nyilvánvalóan vannak kockázatok, de nem kell előre farkast kiáltani ott, ahol még nincs.

5. Alacsony önbecsülés

Az évek során végzett tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a bizonytalanság és az önbizalomhiány összefügg a gyermekkori traumákkal. Egy elnyomott és nem szeretett gyermekből rendkívül érzékeny felnőtt lesz, akinek nem lesz bátorsága megszólalni a társadalomban, és állandóan bujkálni fog, nehogy észrevegyék.

Különösen, ha romantikus kapcsolatokról van szó, az önbizalomhiányos férfiak távolságtartóak lehetnek a potenciális partnerekkel. Bár a maguk módján tökéletesek, igazi főnyereménynek tűnnek a nők szemében, mégis, ha nem érzik magukat méltónak a szeretetre, nem lesznek képesek kapcsolatot építeni. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan menekülnek az érzelmeik elől, mert attól félnek, hogy nem elég jók.

Ha a partnered önbecsmérlő, bátoríthatod és bókolhatsz neki, amíg rá nem jön, hogy valójában ő is értékes. Így közelebb fogtok kerülni egymáshoz, és együtt átvészelitek a problémákat. Azt is el kell magyaráznod neki, hogy az érzései néha eltérhetnek attól, amilyen ő valójában. Segíts neki megszabadulni a félelmeitől és bizonytalanságaitól! Persze ehhez az kell, hogy akarja, hogy segíts neki.

6. Túlzott szorongás és félelmek

Mindannyian szorongtunk már valamiért az életben. A pszichológusok azonban úgy vélik, hogy azok a férfiak, akiket gyerekkorukban nem szerettek, nagyobb mértékű szorongást élnek át felnőttként. A megoldás az, ha mielőbb szakmai segítséget kérnek, hogy túllépjenek a traumatikus élményen.

Ha a kedvesed szorongásban szenved, próbáld meg javasolni, hogy dolgozzon a gyógyulásán, és mondd meg neki, hogy támogatni fogod őt. Tudatosítanod kell benne, hogy az állapota bármilyen kapcsolatára hatással lehet, nem csak rád. Honnan tudhatod, hogy segítségre van szüksége? Egy gyermekként elutasított felnőtt férfi fél a kudarctól, az elhagyástól, döntési nehézségekkel küzd és krónikus stresszbeteg.

Amit partnerként megtehetsz érte, hogy fenntartod az egészséges határokat a kapcsolatotokban. Ne engedd, hogy függővé váljon tőled. Ha úgy érzed, nélküled nem tud egyről a kettőre jutni, mondd azt, hogy mindig ott leszel, hogy támogasd őt, de vannak dolgok, amelyeket egyedül kell megtennie. Csak akkor avatkozz közbe, ha úgy látod, hogy valóban szüksége van rá. Minél több sikerélményben lesz része, annál nyitottabb lesz az új tapasztalatokra, és annál kevésbé fog betegesen aggódni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet