Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Gyakran esünk áldozatul célzott marketinges fogásoknak, és vásárolunk meg olyan dolgokat, amire valójában nincs is szükségünk. Ezek közül néhány azonban nemcsak fölösleges, de akár az egészségünkre is káros lehet.

Az itt felsorolt tárgyak és szokások a mindennapi életünk részei, és bár ritkán gondolkodunk el a használatukról, az általuk okozott károkat tudományos kutatások igazolták.

1. Műanyag ételtároló dobozok

Nem maga a műanyag káros az egészségünkre, hanem azok a gyártás során használt vegyszerek, amelyekkel megszilárdítják a dobozokat. Mosogatással, melegítéssel és az étellel való érintkezéssel a helyzet csak még rosszabbra fordulhat, ezek hatására a műanyag mérgező és veszélyes lesz. Ne használj műanyag edényeket öt hónapnál hosszabb ideig, és mikrohullámú sütőben egyáltalán ne használd ezeket.

2. Crocs papucsok

Emberek milliói szeretik ezt az egyszerű és kényelmes papucsot, de ez a cipőtípus nem biztosít megfelelő stabilitást a sarkunknak. Ez pedig számos egészségügyi problémához vezethet: például a lábujjak deformálódásához, bőrkeményedésekhez, lábfájáshoz. A megfelelő, kényelmes cipő kiválasztásakor a talpmerevítő betét szilárdságát, keménységét is figyelembe kell venni, hiszen ez adja meg a cipő merevségét, és biztosítja a kényelmes járást.

3. Szempillaspirál

Amikor szempillaspirált vásárolsz, figyelj oda az összetevők listájára. Bizonyos összetevők, például a parabének, az alumíniumpor és a propilén-glikol, árthatnak a szemnek. Ugyanakkor nem tanácsos a barátnőid szempillaspirálját kölcsönkérni, mert az esetlegesen benne tenyésző baktériumok és gombák fertőzést okozhatnak.

4. Tapadásmentes serpenyők

A serpenyők tapadásmentes bevonatához használt perfluor-karbonok (PFC) önmagukban nem lennének veszélyesek, de 230 fok fölötti hőmérsékleten olyan mérgező anyagok oldódnak ki belőlük, amik károsak lehetnek az egészségre. Dán kutatók megállapították, hogy ezen mérgező vegyi anyagok jelenléte az emberi vérben rákos sejtek kialakulásához vezethet.

5. Antibakteriális szappan

Az antibakteriális szappanokban használt triklozán szintjét törvényileg szabályozzák, és a triklozán-tartalmat az európai uniós és a magyarországi szabályozás szerint fel kell tüntetni a kozmetikumokon, viszont a kisebb méretű felhasználást nem kötelező kiírni.

A triklozán erős, széles spektrumú baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer, de káros hatásai is vannak: gyengíti az immunrendszert, és ellenállóvá teszi a szervezetet az antibiotikumok felszívódásával szemben. Ugyanakkor a hormonháztartás egyensúlyának felborulását és izomsorvadást is okozhat.

Az antibakteriális szappan tulajdonképpen nem más, mint marketingfogás. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy az egyszerű szappannal is lemoshatjuk a kezünkről a baktériumokat.

6. Helytelen vécéhasználat

A fejlett technológia számos egészségtelen szokást eredményezett, beleértve a helytelen vécéhasználatot is. A 90 fokos szög megnehezíti a természetes áthaladást a belekben, ez pedig hosszabb távon irritábilis bélszindrómához, székrekedéshez, aranyérhez vagy akár vastagbélrákhoz is vezethet. A természetes pozíció, ami az egészségünknek is jobb, a 45 fokos szög. Ez előrébb dőlve, a lábak magasabbra helyezésével érhető el.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!