Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Azt mindannyian tudjuk, hogy soha nem szabad kölcsönkérni egy másik ember fésűjét vagy fogkeféjét. Van azonban sok más személyes dolog is, amelyet időnként megosztunk másokkal, pedig valójában nem kellene.

Összeállítottunk egy listát azokról a tárgyakról, amelyeket soha nem lenne szabad kölcsönadnod, vagy kérned. Pluszban azt is eláruljuk, hogy tarthatod mindig tisztán és nagyszerű állapotban ezeket.

8. Szájfény és rúzs

A barátnőd otthon felejtette a sminkkészletét. Biztosan rendben van, ha kölcsönadod neki a rúzsodat? Nos, nem, tulajdonképpen nem szabadna ezt tenned. Az olyan betegségek, mint például a herpesz, könnyen átvihetők a rúzs vagy a szájfény megosztásával. Még akkor is, ha az érintett személynek nincs nyilvánvaló kiütése, a vírus továbbra is jelen lehet a száj nyálkahártyájában és a nyálban. Jelenleg nincs 100%-ban hatékony gyógymód a herpesz ellen.

Ha a herpesz megjelenik, azonnal hagyd abba a fertőzött rúzs használatát. Miután a kiütés elmúlik, jobb, ha vásárolsz egy új sminkkészletet, hogy megakadályozd a betegség visszatérését. A szennyeződések és baktériumok felhalmozódásának elkerülése érdekében rendszeresen távolítsd el a rúzs legfelső rétegét egy tiszta szövetdarabbal.

7. Fülhallgató

Minden embernek egyedi baktériumflóra-egyensúlya van a fülzsírjában. Valahányszor úgy döntünk, hogy megosztjuk a fülhallgatót egy barátunkkal, megkockáztatjuk, hogy ez az egyensúly felborul, ez pedig fertőzéshez vezethet. A fülzsírt a fülhallgató felületéről hidrogén-peroxidba mártott vattával, vagy fültisztító pálcikával távolíthatod el. De ne használj túl sok folyadékot, hogy ne károsítsd a hangszórókat. A fülhallgató párnácskáit alkoholos oldatban is fertőtlenítheted. Gyakori használat esetén tisztítsd meg a fülhallgatót legalább hetente egyszer.

6. Hajcsatok és hajcsavarók

A legtöbb ember tudja, hogy a fésű kölcsönadása vagy kölcsönkérése nem jó ötlet. Nos, ugyanez vonatkozik minden olyan hajápolási eszközre, ami érintkezik a fejbőrrel. A gombák és a tetvek könnyen terjedhetnek kölcsönzött hajpántokkal, fésűkkel, hajcsatokkal, hajgumikkal, vagy hajcsavarókkal.

A puha hajkeféket hetente kellene mosni, a használat gyakoriságától is függően. A hajcsavarókat és a fém hajcsatokat szappanos vízzel is lemoshatod. De mosás után feltétlen töröld őket szárazra.

5. Dezodor

Még az antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező dezodorok esetében is, a bőrrel közvetlenül érintkező felületeken lehetnek baktériumok. Végül is a baktériumok okozzák az izzadság szagát, amelyet megpróbálunk semlegesíteni. A legjobb, ha a dezodort közvetlenül zuhanyozás után használod, amikor még tiszta a bőröd. Ha napközben fel kell frissítened a hónaljadat, először töröld meg egy nedves törlőkendővel, csak azután használd a dezodort.

4. Törölköző

https://wl-brightside.cf.tsp.li/resize/728x/jpg/116/9ba/32ff395f8d92f1c67d24cf7c44.jpg

A törölköző elsődleges funkciója, hogy a lehető legtöbb nedvességet felszívja a bőr felszínéről. Éppen ezért, még akkor is, ha teljesen egészséges vagy, a megnövekedett páratartalom a fürdőszobában fokozatosan átnedvesíti a törölközőt, így az tökéletes táptalaj lesz a penész, a baktériumok és a gombák számára.

A higiéniai szakértők szerint 3-4 naponta kellene cserélnünk a törölközőnket. A legjobb, ha a nedves törölközőt az erkélyen szárítjuk meg, vagy valamilyen nedvességtől mentes helyen, és nem hagyjuk a fürdőszobában. Minden használat után feltétlenül szárítsd meg a törölközőket, és mosás után ne felejtsd el kivasalni azokat.

3. Manikűr és kozmetikai eszközök

A csipeszt, körömvágót, epilátort, borotvát és egyéb hasonló eszközöket kizárólag neked kellene használod, senki másnak. Gyakori használat esetén ezeknek az eszközöknek valószínűleg szabad szemmel láthatatlan, mikroszkopikus vércseppek lehetnek a felületén. Ne oszd meg ezeket senkivel, hogy elkerüld a herpesz és a gombás fertőzések kialakulását. Minden használat után töröld le őket alkohollal.

2. Bőrápolási kiegészítők

Az arctisztító kefék, a masszázsgörgők és a speciális szivacsok tisztítása elég egyszerűnek tűnhet. Idővel azonban a sörtéiken és dudoraikon apró bőrmaradványok halmozódnak fel, amelyek baktériumokat tartalmaznak. Ez pattanásokat és hámló arcbőrt okozhat.

Ne felejts el minden kozmetikai eszközt alaposan megmosni szappanos vízzel minden használat után. Ugyanakkor célszerű 2-3 havonta cserélni is ezeket.

1. Házipapucsok

Amikor vendégeid érkeznek, természetes, hogy papucsot ajánlasz nekik. De jobb, ha veszel egy-két pár papucsot külön erre a célra. Amikor cipőt viselünk, a lábunk elkerülhetetlenül izzadni kezd, ez pedig tökéletes közeget teremt a gombáknak. Próbáld meg kerülni azt az egészségtelen szokást, hogy papucsot húzol a még nedves lábadra, hogy ezzel megakadályozd a gombák és baktériumok terjedését. Az is fontos, hogy ne viselj túl sokáig egy pár papucsot: a legjobb, ha körülbelül 6 hónaponként vásárolsz egy új párat. Ha az anyaga engedi, ne felejtsd el időnként kimosni a házicipőt. Alternatív megoldásként a papucs belsejét fertőtlenítőszerekkel, például ecettel is kezelheted.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!