A kiegyensúlyozott, változatos étrend alapfeltétele a hosszú és egészséges életnek – ezzel mindannyian tisztában vagyunk, hiszen a csapból is ez folyik. Azt is tudjuk, hogy bizonyos életmódbeli szokások, mint például a dohányzás vagy a mozgáshiány, rossz hatással vannak a szervezetünkre, különösen a szív- és érrendszerre. De mi van az ételekkel?
Millió elmélet, diéta, tipp kering a világhálón, hogy mit „szabad” és mit „nem szabad” fogyasszunk annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket. Egyes javaslatok a szalonna pozitívumait hirdetik, míg mások keresztet vetnek már csak a gondolatától is.
Egy ilyen ellentmondással teli információrengetegben nehéz eligazodni. Viszont az Amerikai Szív Szövetség kardiológusai megkönnyítik a dolgunkat annyiban, hogy elárulják, pontosan mely ételeket kerüljük, ha a szívünk egészsége a tét – írja a Yahoo.com.
Bár ezen ételek közül egyik sem fog megölni, ha alkalomadtán a tányérodra kerülnek, mégis jó, ha tudod, hogy a kardiológusok ezeket soha, vagy csak nagyon ritkán fogyasztják!
1. Máj
Ha fintorogsz még a gondolattól is, hogy megegyed, szerencséd van. Ha viszont az egyik nagy kedvenced, bajban vagy.
„A máj olyan vörös hús, amely rendkívül magas zsírtartalmú. Általában kerülöm a vörös húsokat, mert nagyon magas a telített- és a transzzsírtartalmuk, és amellett, hogy károsak a szívre, csontritkulást is okozhatnak. A máj különösen rossz, mert ez az a szerv, ami a méreganyagokat is kiszűri, így valószínűleg benne is maradnak” – magyarázza dr. Eleanor Levin, a Stanford Egyetem kardiológusa.
2. Kolbász
Az effajta feldolgozott hentestermékekben „sok a nátrium (ami elősegíti a magasabb vérnyomást), és gazdag forrása a telített zsíroknak, amelyek megemelik a koleszterinszintet” – világosít fel dr. Elizabeth Klodas, minneapolisi kardiológus, aki bevallotta, minthogy kolbásszal töltse meg reggelente a gyomrát, inkább fogyaszt más, „az egészséget jobban elősegítő ételeket”.
Klodas azt is kiemelte, hogy az Egészségügyi Világszervezet az összes feldolgozott húst, beleértve a kolbászt, a sonkát és a szalonnát is, rákkeltőnek minősítette.

3. Margarin
Állítólag 1 molekula választja el a margarint a műanyagtól. Szóval ha ezt fogyasztod, ideje abbahagynod. „A margarin elméletben nagyszerű ötletnek tűnik, de kiderült, hogy ugyanolyan rossz, mint a vaj” – vallja dr. Harmony Reynold, a NYU Langone Health kardiológusa.
Egy tanulmány is bizonyítja, aki naponta 1 evőkanálnyi margarint fogyaszt, „6%-kal nagyobb valószínűséggel hal meg a vizsgálat 16 éves átlaga alatt. Az olívaolaj jobb, és minden egyes evőkanál olívaolaj 4%-kal alacsonyabb halálozási kockázattal járt. Ezt szem előtt tartva azt mondom a pácienseimnek, hogy amikor csak lehet, használjanak olívaolajat, akár tojáshoz, akár pirítóshoz” – fogalmaz a szakember.
4. Steak
Ha csak ritkán fogyasztjuk, nincs baj, viszont ha a steak rendszeres vendége az étlapunknak, érdemes fontolóra vennünk a dolgot. „Kerülöm az igazán zsíros vörös húsokat, például az erősen márványozott steaket, mert nagyon magas a telített zsírtartalma. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a telített zsírsavak fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség fokozott kockázatával” – világosít fel dr. Leonard Lilly, a Brigham and Women’s Faulkner Kórház kardiológus főorvosa.
5. Bacon
Ínycsiklandó, finom, sós és ropogós csemege, de sajnos ő is tiltólistás. A bacon ugyanis szalonna, „a magasan feldolgozott vörös húsok egyik példája, amely magas telített zsírtartalmú, és növeli a rossz koleszterint – az úgynevezett alacsony sűrűségű lipoprotein LDL-t -, amely összefüggésbe hozható a szívroham és a stroke fokozott kockázatával” – tájékoztat dr. Francoise Marvel, a Johns Hopkins Egyetem kardiológusa.
Hozzáteszi, a pácolásnál használt nagy mennyiségű adalékok – sók, cukrok, nitrátok, melyek egyébként rákkeltők is, „növelhetik a vérnyomást és a folyadékvisszatartást, ami miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért átpumpálja a testen. A magas vérnyomás pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője” – magyarázza az orvos.

6. Olajban sült csirke
Manapság az egyik legdivatosabb menüpont az úgynevezett „nuggets”, a „crispy”, illetve a többi, előre panírozott és lefagyasztott csirketermék, melyet otthon csak bedobunk a sütőbe, és máris kész a vacsora. Csakhogy az olajban „sült ételek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát, mivel növeli a telített és transzzsírok mennyiségét a szervezetben” – hangsúlyozza dr. Sanjay Maniar, houstoni kardiológus, aki szerint ennél ezerszer jobb és egészségesebb választás a friss csirkehús, otthon fűszerezve és grillezve. „Megőrzi az ízét, de megspórolja a kalóriákat” – teszi hozzá a szakember.
7. Fánkok
Az olajban sült ízletes péktermékek, köztük a fánkok, a transzzsírok királyai. „A transzzsírok emelik a koleszterinszintet és a vércukorszintet, hozzájárulva a 2-es típusú cukorbetegséghez, a szívbetegségekhez és a stroke-hoz. A transzzsírokat gyakran ’álcázzák’ részben hidrogénezett olajoknak, ezért olvassa el a címkéket, és kerülje őket” – figyelmeztet dr. Jayne Morgan, atlantai kardiológus. Hozzáteszi, a pálmaolaj nem tartalmaz transzzsírokat, de gazdag telített zsírokban, így óvakodjunk ennek a túlzott fogyasztásától is.
8. (Bolognai) sonka
Akárcsak a feldolgozott hentesáruk, a sonka sótartalma is nagyon magas, amiért kerülni kell a fogyasztását. „Fontos megjegyezni, hogy a szív egészségének kulcsa az Amerikai Szív Szövetség által ajánlott mediterrán típusú étrend követése, amely sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, halat és némi sovány húst, dióféléket és hüvelyeseket tartalmaz” – javasolja dr. James Udelson, a Tufts Medical Center kardiológus főorvosa.
Ezt a tiltólistát ne úgy fogd fel, hogy ha legközelebb egy fánkkal tele kirakatot látsz, át kell menned az út másik oldalára, vagy hogy soha többé nem ehetsz felvágottat. A néha-néha rendben van, az okoz veszélyt, ha túlzásokba esünk.