Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A depressziót néha „a 21. század pestisének” is nevezik. A tanulmányok azt mutatják, hogy klinikailag kimutatható betegség, amit, mint sok más betegséget, kezelni lehet. Azonban ahhoz, hogy megszabaduljunk a problémától, első lépésként meg kell értenünk azt, és meg kell bizonyosodnunk arról, hogy valóban depresszióval állunk szemben. Vannak bizonyos riasztó jelek, amelyekről nem árt tudnod, hogy azonosítani tudd a bajt.

Bemutatjuk a leggyakoribb tüneteket, amelyek depresszióra utalhatnak, és amelyek esetében érdemes lenne orvoshoz fordulnod.

1. Fáradtnak érzed magad

Ez az energiahiány hosszú ideig tart, pedig semmi különösebb változás nem történt a napi rutinodban. Már akkor fáradtnak érzed magad, amikor reggel felébredsz.

2. Úgy érzed értéktelen vagy, és nem érdemled meg az életet

Megtörténhet, hogy teljesen haszontalannak érzed magad. Az is lehet, hogy foglalkoztat az öngyilkosság gondolata, vagy nem félsz a haláltól, mert nem látod semmi értelmét az életnek.

3. Koncentrációs zavaraid és/vagy memóriaproblémáid vannak

Fontos dolgokról feledkezel meg, és nehezen tudsz felidézni egy-egy nevet vagy telefonszámot. Nehezedre esik figyelmesen meghallgatni valakit, és az olvasás is igazi kihívássá válik, mert képtelen vagy összpontosítani.

4. Alvászavarokkal küzdesz

Lehet szó álmatlanságról, de akár arról is, hogy többet alszol a megszokottnál. Előfordulhat, hogy még egy kiadós éjszakai alvás után is úgy érzed, még több pihenésre lenne szükséged. Nincs semmi energiád, és úgy érzed, az egész napot az ágyban tudnád tölteni.

5. Testsúlyingadozások jelentkezhetnek

Hirtelen felszedsz, vagy leadsz pár kilót. Az is előfordulhat, hogy farkasétvágyad van, és állandóan éhes vagy, függetlenül attól, hogy mennyit eszel. Vagy, éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem érzel éhséget, nincs étvágyad.

6. Semmi nem okoz neked örömet

Még azok a dolgok, tevékenységek vagy emberek sem képesek örömet hozni az életedbe, amiket, vagy akiket egyébként mindig is szerettél. Folyamatosan unottnak, fáradtnak érzed magad, és semmi kedved még a kedvenc hobbidhoz, vagy a legjobb barátodhoz sem.

7. Rossz a hangulatod

Folyamatosan szomorú, ingerült vagy, szorongsz, és nem tudod pontosan megmondani, mi ennek az oka.

8. Romlik az egészségi állapotod

Elkezdesz különböző nyilalló fájdalmakat érezni, különösen az ízületeidben és a hátadban, és emésztési gondjaid is lehetnek. Ezekre a dolgokra nem találsz logikus magyarázatot (mint például az ízületeket ért terhelés, vagy egy zsírosabb ebéd), és nem szűnnek meg a szokásos gyógyszeres kezeléssel.

Ne feledd, ezek a dolgok csak akkor a depresszió tünetei, ha folyamatosan jelentkeznek. Ha akár te, akár a családtagjaid vagy a barátaid a depresszió tüneteit fedezitek fel magatokon, érdemes felkeresni egy orvost, aki ellenőrzi az állapototokat, és előírja a megfelelő kezelést.

Hogy lehet kezelni, vagy megelőzni a depressziót?

A beteg sajátos helyzetétől függően az orvos javasolhat terápiát vagy gyógyszeres kezelést. A kezelés tartalmazhat továbbá aktív testmozgást, fényterápiát, háziállat-terápiát, mágneses stimulációs kezelést, és egyéb javaslatokat is.

Számos tanulmány foglalkozik a depresszió megelőzésének módszereivel. Egyikük szerint a depresszió bizonyos formái, különösen az úgynevezett szezonális depresszió (amely az év hideg és sötét szakaszában fokozódik), D-vitamin bevitelével kezelhető. Ennek ellenére ne kezdj gyógyszeres kezelésbe, anélkül, hogy előbb konzultálnál egy orvossal.

A szakemberek azt javasolják, hogy a depressziós kockázati csoportba tartozó emberek rendszeresen konzultáljanak szakorvossal. Bármilyen betegséget könnyebb leküzdeni, ha már a korai szakaszában észlelik azt.

Észrevetted ezeket a jeleket magadon vagy a szeretteiden? Ha igen, talán itt az ideje, hogy szakemberhez fordulj – semmiképp ne vedd könnyedén a dolgot.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!