Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető lehetne, mégis emberek millióit érint ez a probléma. A megfelelő életforma, egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás, és a stressz csökkentése segítségével elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

Az, hogy napjainkban egyre több ember küzd a 2-es típusú cukorbetegséggel, a megváltozott életformának köszönhető. Egyre kevesebbet mozgunk, nagyon sok időt töltünk a tévé, számítógép előtt, sok cukros, zsíros, szénhidrátokban gazdag élelmiszert, nassolnivalót, és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk.

A 2-es típusú cukorbetegség jelei kezdetben nem egyértelműek, könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel is. Viszont, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleled, a pontos diagnózis felállítás érdekében, fordulj szakemberhez.

1. Gyakori vizelési inger

Leginkább a gyakori éjszakai vizelés lehet figyelmeztető jel. Azt jelenti, hogy túl sok cukor kerül a véráramba, és a test meg akar szabadulni tőle, ezért kell állandóan a vécére menned.

2. Erős szomjúságérzet

Leginkább az édesebb folyadékokat kívánod, a cukor hamar kiürül a szervezetből, a gyakori vizelés miatt pedig dehidratált lesz a szervezeted, és állandóan szomjasnak érzed magad. Ha a napi folyadékfogyasztásod meghaladja az 5 liter vizet, mindenképp fordulj orvoshoz.

3. Állandó éhségérzet

A hirtelen ingadozó vércukorszint következménye, hogy szinte pillanatok alatt rád törhet az éhségérzet, ilyenkor ölni tudnál valami cukros, szénhidrátban gazdag élelmiszerért. Tartózkodj mindenképp a túlzott szénhidrát-beviteltől.

4. Idegkárosodás

Kéz-, és lábzsibbadás kínoz rendszeresen? Ez egy több éve elhúzódó diabéteszes neuropátia jele is lehet. Ne hanyagold a problémát, fordulj szakemberhez!

5. Lassú sebgyógyulás

Bármilyen vágás, karcolás vagy heg sokkal lassabban gyógyul azok esetében, akik cukorbetegséggel küzdenek. Ez egy intő jel lehet, hogy érdemes felkeresni egy szakembert a diagnózis felállítása érdekében. Ha nehezen gyógyulnak a sebeid, lehetséges, hogy te is cukorbetegséggel küzdesz.

6. Látásromlás

A tartósan magas vércukorszint a cukorbetegek érrendszerének elváltozásaihoz vezet, és ez a retina kis ereit is érinti. Ennek következtében a retina vérellátottsága már nem megfelelő, de a károsodott érfalakból akár vér-, és folyadék is távozhat. A 2-es típusú diabétesz diagnózisának felállításakor sokszor már előrehaladott állapotban van a retinopátia. A kezdeti homályos látás általában megszűnik, ha a vércukorszint normalizálódik.

7. Sötét bőrelszíneződés

A bőrön megjelenő sötét foltok, elszíneződések igen gyakran cukorbetegségre utalhatnak. Ha a nyak, mellkas, hónalj, vagy ágyéki tájékon barnás elszíneződést észlelsz, keress fel egy szakembert.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!