KezdőlapÉletmódEgészségA betegség, ami csendben öl, a leggyakoribb tünetek a lábakban jelentkezhetnek

A betegség, ami csendben öl, a leggyakoribb tünetek a lábakban jelentkezhetnek

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A szív- és érrendszeri betegségek évente közel 18 millió ember életét követelik világszerte. Ezt a halálos kimenetelű betegséget gyakran csendes gyilkosnak nevezik, mert finom jelei miatt nehéz korán felismerni.

A szakértők szerint azonban van néhány, a lábakban jelentkező tünet, ami korai figyelmeztető jel lehet.

Melyek a leggyakoribb tünetek

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia három, a lábfejen és a lábujjakon jelentkező tünetet emel ki, ami szív- és érrendszeri problémákra utalhat.

Duzzadt lábak, ödéma

A duzzadt lábak és bokák a szívbetegség tünetei lehetnek. Az ödéma a kapillárisok és szövetek közötti folyadékcsere folyamatának zavarából adódó fokozott folyadék felhalmozódás a szövetekben.

Számos szívbetegség okozza a folyadék felhalmozódását a lábakban. Ahogy a folyadék felhalmozódik, duzzanat keletkezik, a lábfejtől az ágyékig a láb bármelyik részén. Ezek a duzzanatok reggel kisebbek lehetnek, és a nap folyamán fokozódhatnak.

Elszíneződés a lábujjakon

A zúzódásszerű elszíneződések a lábujjakon az elzáródott erek jelei lehetnek.

Amikor rendkívül hideg van, a bőrünk kékre, vagy lilára színeződhet. De ha a bőr egy területe akkor is elszíneződik, amikor nem éri rendkívüli hideg, az annak a jele lehet, hogy a vér nem kap elég oxigént – magyarázzák a szakértők.

Ez a tünet akkor jelentkezik, ha egy, vagy több ér elzáródik. Beavatkozás nélkül az oxigénhiány a bőr és a szövetek elhalásához vezethet. Ezt az állapotot orvosi szaknyelven cianózisnak nevezik.

Fájdalmas csomók a lábujjakon

További bőrtünetek az úgynevezett Osler-csomók, amelyek az ujjakon, lábujjakon jelentkezhetnek. Ezek fájdalmas, vöröses-lilás színű kiemelkedések néhány órától akár néhány napig is tarthatnak, és többek között a bakteriális endokarditisznek tünetei lehetnek. Bakteriális endokarditisznek nevezik a szívbelhártya (endocardium) és a szívbillentyűk valamilyen baktérium okozta gyulladását.

A betegséget antibiotikumokkal kezelik, néha azonban műtétre is szükség lehet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet