A kecsketej világszerte egyre népszerűbb, ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor a világon előállított tejtermékek 65 és 72 százaléka kecsketejből készül. Ez egyrészt annak tudható be, hogy kecskéket könnyebb tenyészteni, nem igényelnek annyi gondozást, mint a tehenek, és maga a tejük is táplálóbb, több benne a kalória, a fehérje, valamint a zsír.
Most lássuk azt, hogy miért érdemes fogyasztani a krémesebb, vastagabb kecsketejet:
- könnyebben meg lehet emészteni;
- kisebb a laktózallergia kialakulásának az esélye;
- jó hatással van a szívműködésre.
A kecsketej kitűnő fehérje, kalcium, kálium, foszfor és magnézium forrás. És nem mellesleg sok A-vitamint tartalmaz, ami csökkentheti a szürkehályog és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, és még a gyerekeket is segíti a kanyaró elleni küzdelemben – írja a Bestjive.com.
A hagyományos tehéntejhez, szójatejhez vagy mandulatejhez képest a kecsketej több fehérjét tartalmaz adagonként. Emellett a kecsketejben lévő fehérjék emészthetőbbnek tűnnek, ami azt jelenti, hogy a szervezet könnyebben tudja hasznosítani őket, és nem terheli meg az emésztőrendszert. A kecsketej lényegesen több fehérjét tartalmaz, mint a mandulatej vagy a rizstej.
Nemcsak a kecsketej egészségesebb, de a kecsketejből előállított sajt is!
Néhány tehéntej-allergiás ember azt tapasztalhatja, hogy a kecsketej nem vált ki allergiás reakciót. Egy tanulmány kimutatta, hogy körülbelül minden negyedik tehéntejre allergiás gyermek nem allergiás a kecsketejre.
Ha allergiás vagy a tejtermékekre, kérd ki egy szakember véleményét, aki megállapítja, hogy a kecsketej esetében fennáll-e az allergiás reakció. Ha nem, nyugodtan iktasd be az étrendedbe.