Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egyre több nagyáruház és élelmiszerbolt polcain találhatóak kecsketejből készült termékek. Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik egészségesebb, a megszokott tehéntejből készültet, vagy inkább a kecskesajtot vidd haza, most adunk egy kis útmutatást!

Ezért egészségesebb a kecskesajt!

1. Kisebb a zsír-, és koleszterintartalma!

A kecskesajtnak sokkal alacsonyabb a zsírtartalma, mint a tehénsajtnak. Közepes és rövid szénláncú zsírsavakat tartalmaz, ezek pedig sokkal könnyebben emészthetőek. A kecskesajt adagonként csak 6,9 g telített zsírt tartalmaz, míg a tehénsajt 28 grammot. Minél kevesebb telített zsírt fogyasztunk, annál alacsonyabb a szívbetegségek és a májkárosodás kialakulásának kockázata.

2. Kevesebb nátriumot tartalmaz

A felnőttek ajánlott napi nátriumadagja 2300 mg, de sokkal jobb, ha ezt 1500 mg-ra csökkentjük. A szervezetben lévő felesleges nátrium olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, mint például a magas vérnyomás, a stroke vagy a veseelégtelenség.

Viszont, ha túl kevés nátrium jut a szervezetünkbe az étkezésünk során, az is ugyanolyan veszélyes lehet. Jobb választás lehet a kecskesajt, mert csak 320 mg nátriumot tartalmaz, míg a Cheddar sajtban például 820 mg nátrium van 30 grammban.

3. Más típusú kazeint is tartalmaz

A kazein egy olyan fehérjetípus, amely mind a tehén-, mind a kecsketejben megtalálható, és jelentősen hozzájárul a sajt magas fehérjetartalmához.

A tehénsajtban található kazein típusa fokozza az 1. típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kockázatát, míg a kecskesajt kazeinvariáns (A2 béta-kazein) védelmet nyújt a cukorbetegség ellen, és javítja az inzulinrezisztenciát.

4. Gazdagabb tápanyagokban

Bár a kecskék is ugyanúgy növényevők, akárcsak a tehén, mégis a kecskesajt sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéné. Sőt, elősegíti a más élelmiszerekből kapott tápanyagok felszívódását is.

A kecskesajt kiváló A-vitamin, riboflavin, K-vitamin, folsav és niacin forrás, megakadályozva a csontrendszer gyengülését és a vérrögök kialakulását. Nagy mennyiségű foszfor, kalcium, vas, réz és magnézium található a kecskesajtban, éppen ezért biztosítja az emésztő enzimek optimális működését, de a hormonszintet is szabályozza.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!