KezdőlapÉletmódEgészségAz ősz legegészségesebb tápláléka a sütőtök: támogatja az immunrendszert, megakadályozva a sejtek...

Az ősz legegészségesebb tápláléka a sütőtök: támogatja az immunrendszert, megakadályozva a sejtek károsodását

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Leginkább ősszel fogyasztjuk a sütőtököt, de napjainkban szinte egész évben megtalálható a nagyobb áruházak polcain, így korlátlanul élvezhetjük pozitív tulajdonságait.

Az eredetileg Észak-Amerikából származó tököt Európában a 16. század végén kezdték el termeszteni. Készíthető belőle pite, leves, főzelék, ivólé, de önmagában megsütve is nagyon egészséges és tápláló. De ha valami igazán különlegesre vágysz, készítsd el ezt a sütőtök pástétomot.

245 gramm tök 49 kalóriát, 12 gramm szénhidrátot , 3 gramm rostot , 2 gramm fehérjét, a napi A-vitamin szükségletének 245%-át, a C-vitamin szükséglet 19%-át tartalmazza. Kálium, réz, magnézium is van benne elegendő, a napi B2-vitamin szükséglet 11%-át, az E-vitamin szükséglet 10% -át, és a vas szükséglet 8%-át tartalmazza. Ezenkívül sok benne a béta-karotin, a lutein és kiváló antioxidáns forrás is.

Serkenti az immunrendszert

Gazdag tápanyagforrás, éppen ezért megfelelő hatóerővel támogatja az immunrendszer egészségét. Sok benne a béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Amerikai és brit kutatók által végzett tanulmányok alapján kiderült, hogy az A-vitamin erősíti az immunrendszert, és segítségével hatékonyabban felvehető a harc a fertőzésekkel szemben.

C-vitamin tartalma miatt serkenti a fehérvérsejtek termelődését, és elősegíti a sebgyógyulást.



Gondoskodik a szem egészségéről

A béta-karotin, a lutein és a zeaxantin a szem egészsége érdekében nagyon fontos, és mindhárom kellő mennyiségben megtalálható a sütőtökben. 22 tanulmány eredményeinek elemzése során kínai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik több béta-karotint fogyasztanak, kisebb a szürkehályog kialakulásának kockázata. Éppen ezért ajánlott minél több sütőtököt fogyasztani a szemproblémák elkerülése érdekében.

Fiatalos és ragyogó bőr

Béta-karotin tartalma miatt a sütőtök hozzájárul a bőr egészségének fiatalságának megőrzéséhez is, védelmet nyújt a káros UV-sugarak ellen. A sütőtökből készített pép az egyik legjobb természetes bőrápoló pakolás.

  • 30 gramm sütőtök pürét keverjünk el egy tojással, egy teáskanál mézzel és egy evőkanál tejjel. A pépes masszával kenjük be az arcunkat, majd hagyjuk 20 percig állni, ezután alaposan öblítsük le langyos vízzel. Hetente 2-3 alkalommal érdemes alkalmazni ezt a pakolást.

Ezt már olvastad? Sütőtök, sárgarépa és gyömbér keverékéből készül a legegészségesebb leves!

Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A sütőtök olyan hasznos antioxidánsokat tartalmaz, mint például az alfa-karotin, a béta-karotin és a béta-kriptoxantin, amelyek nagy hatóerővel semlegesítik a káros szabadgyököket, megakadályozva a sejtek károsodását. Magas kálium és C-vitamin tartalma miatt, csökkenti a vérnyomást, a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet