Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kávé az egyik legközkedveltebb ital a világon, fogyasztjuk reggel ébresztőként, napközben, ha álmosak vagyunk, délután, elhívjuk egy kávéra a legjobb barátunkat, de ha rossz kedvünk van, akkor is megoldást jelenthet egy kávé. Egy érdekes kísérletnek vetettem alá magam: öt napra a kávét teára cseréltem.

Az alábbi hatásokról tudok beszámolni, ezt történt, amióta a tea bekúszott az életembe:

1. nap: Egy forró ital mindig jót tesz

Mivel otthonról dolgozom, a kávé bizonyos ütemet szabott a napomnak. Amikor egy kicsit fáradtnak éreztem magam, felálltam, megmozgattam a végtagjaimat, és töltöttem magamnak egy csésze forró kávét. Namármost, rájöttem, hogy ugyanezt meg lehet tenni a teával is. Finomabbnál-finomabb teákat próbáltam ki, viszont az, hogy ennyi teát ittam, egy kicsit a vízfogyasztásom kárára is ment. Az energiaszintem viszont egyáltalán nem csökkent, amióta teát iszom.

2. nap: Fejfájás

Sokáig alvásporblémákkal küzdöttem, és nem hittem azoknak, akik azt tanácsolták, ne igyak ebéd után már több kávét. Mióta teára cseréltem a kávét, megszűnt az alvásproblémám, viszont délelőttönként vagy reggel ébredés után igen komoly fejfájással küzdök. Egy olyan zöldteát választottam, aminek igen magas a koffeintartalma, de mégsem múlt el teljesen a fejfájásom. Nehéz dolog, de a koffeinmegvonás igen komoly tüneteket okoz.

3. nap: Fáradt és levert voltam

Harmadik nap után kezdtem érezni, hogy legszívesebben egész nap ágyban maradtam volna. Lüktetett a fejem, és nagyon nehezen tudtam koncentrálni, kezdtem kívánni a cukorkát és a csokit. Néha egy kis kocka csoki segített abban, hogy annyira összeszedjem a gondolataimat, hogy dolgozni tudjak.

4. nap: Ez nem is olyan rossz!

A negyedik nap kezdtem egy kicsit jobban érezni magam, elmúltak az elvonási tüneteim, és kezdett kitisztulni a szervezetem a koffeintől. Energikusan ébredtem, nem fájt a fejem, és napi öt (kevesebbel nem bírtam volna) csésze tea után elmondhattam, hogy nem is hiányzik már a kávé.

5. nap: Már vége a próbaidőnek?

Sokkal hamarabb ébredtem, mint az ébresztőóra, és ez eddig soha nem történt meg. Reggel megkívántam a kollégám finom kávéillatát, de ellenálltam. A nap folyamán csupán két csésze teát ittam meg, és teljesen jól éreztem magam. Csodálkoztam, hogy milyen hamar lejárt a kávémentes időszak, hiszen csupán öt napra “szerződtem”, de rajtam áll a döntés, hogy végleg lemondok-e a fekete nedűről. Az biztos, hogy, ha nem is mondok le teljesen, de mindenképp csökkenteni fogom a napi hat csésze kávé fogyasztását.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!