KezdőlapÉletmódEgészség5 étel, amit jobb ha elkerülsz

5 étel, amit jobb ha elkerülsz

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Sokan úgy tartják, hogy nincs „rossz” étel, csupán olyan ételek, amelyeket mértékkel kell fogyasztani. Szerintünk nem épp így van. A lent felsorolt öt élelmiszer olyan egészségtelen a szervezetre nézve, hogy nem látjuk semmilyen értelmét azok fogyasztásának. Nem elég, hogy szinte alig van tápértékük, de számos toxikus anyag van bennük, amelyet nehéz megemészteni.

5-kerulendo-etel

Fánk

A fánk egy csodás süti, főleg a glazúros és minden bevonattal ellátott, viszont tele van cukorral, fehér lisztel és a legtöbb transz zsírokat tartalmaz, ami kifejezetten nem egészséges a szervezetnek. A boltból vásárolt fánk 30-40%-ban tartalmaz transz zsírokat, amelyekről ebben a cikkben olvashatsz.

Egy fánkban 200-300 kalória van, a legtöbb a cukorból és más, hozzáadott tápanyagból.

Szomorú az, hogy sokan tápláló ételnek gondolják a fánkot, amit naponta fogyasztanak. Tulajdonképpen az egyik legkárosabb ételek egyike, mert megemeli a vércukorszintet és nem is táplál. Fánk helyett akkor inkább igyál meg egy pohár vizet, sokkal jobban jársz.

Szénsavas üdítők

Egy pohár szénsavas üdítőben 10 kanál cukor van, 150 kalóriát tartalmaz, 35-55 mg koffeint, tele van színezőkkel és mesterséges édesítőszerekkel.



A tanulmányok szorosan rávilágítottak, hogy a szénsavas üdítők csontritkulást okoznak, igen károsak a fogakra és a szívre is. Ezek mellett a sok cukor miatt az éhségérzet is csökken az egészséges ételek iránt, tápanyaghiányhoz vezet.

A szénsavas üdítők fogyasztása megduplázódott az elmúlt években, leginkább a gyerekek és fiatalok körében. Ha még több információt szeretnél a szénsavas üdítők káros hatásairól, olvasd el a Filantropikum.com cikkét.

Hasáb burgonya (és a kereskedelemben sült étel)

Minél feldolgozatlanabb formában fogyasztod, annál egészségtelenebb. a cukor hamar átalakul glükózzá, ami megemeli az inzulinszintet, ez pedig sok kellemetlenséggel járhat az egészségre nézve.

Alapjában véve a sült dolgok nem jók a szervezetnek, legyen az akár zöldség, tele vannak hidrogénezett zsírokkal és rákkeltő anyagokkal.

A napraforgó-, kukorica vagy szójaolajban megsütött ételek igen károsak lehetnek. Tele vannak többszörösen telítetlen zsírokkal, amelyek könnyen avasodnak ha oxigénnel lépnek kapcsolatban, ezek mellett pedig igen sok szabadgyököt képeznek a szervezetben. Amit sokan nem ismernek, hogy ezek a sült ételek felelősek az öregedésért, a gyulladásokért, a vénák eltömődéséért, a rák kialakulásáért és sorolhatnánk. Ha mégis sült burgonyát szeretnél, akkor készítsd azt kókuszolajban. Köszönhetően magas telített zsírtartalmának a kókuszolaj igen stabil, a magas hőfokon sem változik meg állapota.

sult-burgonya

Chipsek

A kereskedelemben kapható chipsek legtöbbje hidrogénezett zsírokat tartalmaz. Szerencsére egyes gyártók felismerték a hidrogénezett zsírok káros hatásait és újabban olyan chipseket gyártanak, amelyek nem tartalmaznak transz zsírokat. Ennek ellenére a magas hőmérsékletnek kitett ételek rákkeltőek lehetnek.

Sült tengeri herkentyűk

Ez a kategória magába foglalja a rákot, kagylót, osztrigát, homárt, stb. Az így elkészített ételek tele vannak transz zsírokkal és rákkeltő anyagokkal, de a higany jelenléte is előfordulhat. A tengeri herkentyűk higannyal mérgezettek, ugyanakkor paraziták és vírusok is találhatóak bennük, amelyek főzés során ellenállnak a magas hőmérsékletnek. És azt se felejtsük el, hogy ezek bomló tápanyaggal táplálkoznak, ami megintcsak nem egészséges. Így ha tengeri herkentyűket eszel a tányéron ott van a higany, a transz zsírok, a paraziták és a vírusok.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet