KezdőlapÉletmódEgészségHogyan válasszunk egészséges zsírokat?

Hogyan válasszunk egészséges zsírokat?

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A táplálkozás szakértők és az orvosok is intenzíven népszerűsítik az egészséges életmódot, amelyben sok a zöldség és gyümölcs és amely kevés zsiradékot tartalmaz. Az idők során számos alkalommal hallhattuk, amit azt tanácsolják a szakértők, hogy felejtsük el a zsíros ételeket ha fogyni szeretnénk. A koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek is megelőzhetőek ha kevesebb zsiradékot fogyasztunk.

Fotó: Photl.com
Fotó: Photl.com

A kutatók azonban rávilágítottak arra, hogy nem az a fontos mennyi zsiradékot eszel, hanem, hogy milyent. A káros zsírok növelik a vér koleszterinszintjét, és veszélybe sodorhatják egészségi állapotunkat. Azonban ha jó zsírokat fogyasztunk épp az ellenkezőjét érhetjük el, megelőzhetjük a betegségeket.

Tény, hogy a jó zsírok, mint például az Omega 3 jelentősen hozzájárulnak a fizikai és pszichikai állapotunk egészségéhez.

Egészséges vs. rossz zsírok

Annak ellenére, hogy sokszor hangoztatták, a zsírok nem mindig károsak az egészségre. A telített és transz-zsírok a felelősek a pluszkilók felhalmozódásáért, a vérrögökért, az emelkedett koleszterinszintért és egyéb más problémáért is.

Az egyszeresen, többszőrösen telítetlen zsírok és az Omega 3 esszenciális szerepet játszanak az emberi szervezet fejlődésében. Segítenek a mentális egészség megőrzésében, leküzdik a fáradságot és szabályozzák a testsúlyt is.

Ezt is olvasd: 8 fekete élelmiszer, ami csodákra képes



Jó zsírok

Egyszeresen telítetlen zsírok:
olívaolaj;
repceolaj;
napraforgóolaj;
földimogyoró-olaj;
szezámolaj;
avokádó;
mandula;
mogyoró;
kesúdió

Többszörösen telítetlen zsírok:
szójababolaj;
kukorica olaj;
pórsáfrány-olaj;
dió;
napraforgó-, szezám-, tök, lenmag;
zsíros halak: lazac, tonhal, makréla, hering, pisztráng, szardínia,
szója tej;
tofu.

Ezt is olvasd: 5 szokás, ami hízlal. Hol hibázol? Mi megmondjuk!

Káros zsírok

Telített zsír:
zsíros hús – marha, sertés, bárány;
Csirkebőr;
krém;
vaj;
sajt;
fagylaltok;
kókuszolaj;
pálmaolaj;
zsír.

Transz zsírok:
fánk;
muffin, sütemények, kekszek;
chips;
krumpli;
édes cukorkát.

Hogyan válasszunk egészséges zsírokat?

1. Iktasd ki a transz zsírokat az étrendedből. Próbáld meg kerülni ezek fogyasztását, ezek mellett pedig a sütemények és édességek sem tesznek jót. Ugyanakkor mondj búcsút a gyorséttermi kajáknak is.

2. Korlátozd a telített zsírok fogyasztását. Fogyassz kevesebb vöröshúst és zsíros tejterméket. Helyettesítsd a húst babbal, dióval, bőr nélküli csírkehússal, hallal.

3. Fogyassz olyan ételeket, amely Omega 3-t tartalmaz. A hal, a diófélék, a magvak, a lenmag, szója és a repce is tartalmaz Omega 3-t.

Mit tehetsz még?

– válassz sovány húst
– kerüld a sült ételeket
– válaszd a főtt vagy sütött ételeket
– vágd le a csirke bőrét
– egyél zsírszegény tejet és tejterméket
– kerüld a szószokat, bolti majonéz helyett készíts otthon finom majonézt
– használj olívaolajat vagy repcét
– kerüld a margarin és vaj fogyasztását
– került a bolti olvasztott sajtokat
– olvasd el rendesen a termékek címkéit, és figyelj arra mit írnak a gyártók egy egy termékre.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet