KezdőlapÉletmódEgészségA tudósok felfedezték, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulásához

A tudósok felfedezték, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek hozzájárulhatnak a vastagbélrák kialakulásához

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Egy nemrég megjelent tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a rák és a feldolgozott élelmiszereken alapuló étrendből eredő gyulladásos folyamatok összefüggésbe hozhatók egymással. De azt is megállapították, hogy az egészséges élelmiszerek új módszereket tárhatnak fel a betegség megelőzésére vagy kezelésére – írja a Business Insider.

A Dél-Floridai Egyetem és a Tampa General Hospital Cancer Institute kutatói több mint 100 pácienstől származó tumormintát elemeztek. Bioaktív lipideknek nevezett vegyületeket kerestek, olyan molekulákat, amelyek növelhetik vagy csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. A kutatócsoport azt találta, hogy a tumorminták az egészséges szövetekhez képest nagy arányban tartalmaztak gyulladást okozó vegyületeket.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a daganatokból hiányoztak a gyógyulással és a gyulladás csökkentésével összefüggő molekulák. Az ilyen típusú molekulák forrásai többek között az olyan élelmiszerek lehetnek, mint leveles zöldségek és az omega-3 zsírsavakban gazdag halak.

Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták a fokozott gyulladást a feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrenddel, ez a mostani kutatás pedig megerősíti ezt a feltételezést.

„Ha ezek a molekulák feldolgozott élelmiszerekből származnak, akkor közvetlenül megbillentik az immunrendszert és krónikus gyulladást okoznak” – mondta Ganesh Halade, a Dél-Floridai Egyetem Egészségügyi Szív Intézetének professzora, a tanulmány társszerzője egy sajtóközleményben.

„A szervezetünk úgy van megtervezve, hogy aktívan oldja a gyulladást az általunk fogyasztott egészséges zsírokból, például az avokádóból származó bioaktív lipidvegyületek segítségével.”



Az eredmények segítenek a kutatóknak jobban megérteni, hogyan befolyásolhatják az élelmiszerek a rák kockázatát, mondta Dr. Timothy Yeatman, a Dél-Floridai Egyetem sebészprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A rák olyan, mint egy „krónikus seb, ami nem gyógyul be”, és az ultra-feldolgozott élelmiszerek napi szinten való fogyasztása megnehezítheti a szervezet számára a daganatok elleni küzdelmet a fokozott gyulladás miatt, mondta Yeatman.

Az ételek és a gyulladás közötti kapcsolat feltárása hatékonyabb stratégiák előtt nyithatja meg az utat a jövőbeni a betegségek megelőzése és kezelése terén. A Tampa General Hospital Cancer Institute például a halolaj egy módosított formájával végzett kísérleteket, amelyek ígéretes eredményeket hoztak a gyulladáscsökkentés terén.

A tanulmány eredményei alapján az mindenesetre biztos, hogy a legjobb, ha ragaszkodunk a feldolgozatlan élelmiszerekből, zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, sovány fehérjékből és teljes kiőrlésű gabonafélékből álló étrendhez.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

    Ez is érdekelhet