Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az alvási apnoe jóval gyakoribb, mint gondolnád. Megtudhatod, hogy te is szenvedsz-e benne.

Az alvási apnoe jóval gyakoribb, mint gondolnád - Innen tudod, hogy te is szenvedsz tőle

Az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy valami zajt hallasz, aztán megpróbálsz visszaaludni de úgy érzed, valami még sincs rendjén? Ez kissé egy horrorfilmre emlékeztethet, de ez a jelenet teljességgel valós azok számára, akik alvási apnoe-ben szenvednek.

Csupán az Egyesült Államokban mindegy 30 millióan szenvednek ebben a betegségben, de a legtöbben nem is tudnak róla, ennek viszont komoly következményei lehetnek.

Mi is valójában az alvási apnoe?

Az alvási apnoe abban a pillanatban jelentkezik, amikor alvás közben nem kapsz kellőképpen levegőt. Amikor az agyad ezt realizálja, arra késztet, hogy nehezen, mély levegővételekkel lélegezz. Emiatt az alvási apnoe-val rendelkező emberek gyakran horkolnak.

A tény, hogy valaki alvás közben nem kap levegőt, elég veszélyes lehet. Előfordult már olyan is, hogy valaki megfulladt alvás közben az apnoe-je miatt, a legtöbb ember azonban hirtelen felébred ilyenkor és levegőért kapkod.

A nehézlégzés miatt előfordulhat az is, hogy az alvási apnoe-ban szenvedőknek nagy a vérnyomásuk a leggyakoribb panasz azonban az, hogy gyakran fáradtan ébrednek.

A fáradtság önmagában is sok balesethez vezethet, az alvási apnoéban szenvedők azonban még a hálótársuk éjszakáját is kellemetlenebbé tehetik.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!