A szalonna sokak kedvence lehet, de ugyanakkor rendkívül megosztó élelmiszer is, és folyamatosan zajlik a vita akörül, hogy vajon egészséges, vagy sem. Sokan egészségtelennek tartják, míg mások éppen az ellenkezőjét állítják. A szalonna zsírtartalma valóban magas, de több kutatás megerősítette, hogy sokkal jobb a főzéshez, mint a növényi olajok – írja a Libertatea.
Ezenkívül fokhagymával fogyasztva még egészségesebb lehet, és segít a koleszterin hatékonyabb csökkentésében. Emellett ez a kombináció pozitív hatással van a szívre és a májra is. De a hagymával való kombináció is segíthet a méreganyagok kiürítésében és az immunrendszer erősítésében.
A tudósok azt is felfedezték, hogy a szalonna számos olyan nyomelemet tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.
Gazdag forrása a D-vitaminnak, amely az immunitás, a hangulat és az általános egészség szempontjából nélkülözhetetlen tápanyag.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a szervezetben lévő magas D-vitamin szint csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri, valamint a fertőző betegségek kockázatát.
A szalonnában található másik fontos tápanyag a kolin. Ez egy vízben oldódó szerves vegyület, ami az emberi szervezetben többféle szerepet is játszik, a sejtmembránok alkotóelemeként, a lipidek szállításában, valamint az idegsejt és izmok közötti ingerületátvitelben.
Az Arizonai Egyetem kutatói pedig azt is kimutatták, hogy ez az anyag csökkenti a szívbetegségek és az Alzheimer-kór kockázatát.
A szalonna kolintartalma a sertésfajtától függően 102 és 399 mg között változik 200 grammonként.
A kutatások eredményei alapján elmondható, hogy nem kell lemondani a szalonnáról, de ennek ellenére mértékkel kell fogyasztani azt, egyszerre legfeljebb 50 grammot.