Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Napjaink modern társadalmában az ember napi nyolc órát csücsül egy íróasztalnál, miközben számítógépen dolgozik. Amellett, hogy ez az életforma árt a szemek egészségének, számos egyéb komoly egészségügyi panaszokat is okozhat. Ha te is számítógépezéssel keresed a kenyered, hajlamos vagy erre a betegségre. Nem vicc, akár le is bénulhatsz tőle!

Azoknál az embereknél, akik napi rendszerességgel használják a billentyűzetet és az egeret, gyakori a carpális alagút-szindróma nevű betegség. Ez a csukló egyik kóros elváltozása, ahol a csontok közötti szűk, alagútszerű mélyedésben futó inak megduzzadnak, leszorítják az alattuk lévő középideget, emiatt az ujjakban zsibbadás és erős fájdalom jelentkezik.

A betegséget általában valamilyen fizikai megterhelés – a csukló (carpus) fokozott és ismétlődő megerőltetése okozza, például a szalagmunkát végzőknél, sofőröknél, fodrászoknál, pékeknél. Emellett, bizonyos egészségügyi tényezők is befolyásolhatják a kór kialakulását: ilyen például a pajzsmirigy-alúlműködés, vesebetegség, cukorbetegség, alkoholizmus, túlsúly.

Bár kezdetben teljesen ártalmatlannak tűnik, a gyulladás-okozta végtagfájdalom és zsibbadás idővel izomgyengeségbe is torkollhat. Ilyenkor az érintettek gyakran kiejtik a kezükből a tárgyakat, nincs erejük megtartani azokat. Innen már csak egyetlen lépés választ el attól, hogy a carpális alagút-szindróma bénuláshoz vezessen – figyelmeztetnek a neurológus szakemberek.

Szerencsére, a betegség kezelhető. A terápia a kór súlyosságától függ: kezdeti szakaszban elegendő egy ortézis viselése, és a csukló kímélése. Szintén bevált kezelési módszer a lézerterápia: lokálisan, fénnyel fokozzák a véráramlást a csukló szöveteiben, melynek hatására enyhül a fájdalom, és csökken az izmok merevsége. Műtéttel is orvosolható a baj, amennyiben a zsibbadás nem szűnik, és végtaggyengeség lép fel.

Megelőzésképpen, érdemes odafigyelni a helyes testtartásra, amikor számítógép előtt dolgozunk. Továbbá fontos, hogy rendszeresen szünetet tartsunk, felálljunk, és megmozgassuk a végtagjainkat, kiegyenesítsük a hátunkat.

Így tartsuk a kezünket az íróasztalon, amennyiben elkerülnénk a problémát:

Először is, a kijelző pontosan szemmagasságban kell, hogy legyen. Ideális az, ha a kijelző és a billentyűzet két különálló darab lenne (azaz táblagép helyett asztali gép), így pontosan oda helyezhetők, ahol a legkényelmesebb velük hosszútávon dolgozni.

A felkar és az alkar derékszöget zárjon be a billentyűzet előtt. A csukló sose támaszkodjon az íróasztalon! Az ujjbegyek legyenek mindig alacsonyabban, mint a csuklók.

Vigyázz arra, hogy a karjaid ne felfele nyújtsd, ha pötyögni szeretnél. A billentyűzetnek ugyanis mindig lentebb kell feküdnie – ezért vannak a görgős “polcok” az íróasztalok munkalapja alatt, melyeken általában egyéb kacat lapul.

Az egérnek a váll irányában kell elhelyezkednie, lehetővé téve az alkar számára, hogy teljes hosszában az asztallapon feküdjön. Ne tedd túl messze az egeret a billentyűzettől, mert így ki kell egyenesítened a könyököd, ezzel pedig befeszül a karod, és megfájdul a nyakad, vállad.

Az irodai széknek állítható háttámlája kell, hogy legyen, mely ergonomikusan megtámasztja a deréktájt. Az ülőrésznek ugyanígy kell támogatnia az egészséges ülőpozíciót. További elengedhetetlen tartozékai a guruló kerekek és a magasságot szabályozó teleszkóp.

Csuklótorna a feszültség oldására

Amellett, hogy rendszeres időközönként felállsz az asztalodtól, és átmozgatod magad, érdemes néhány csukló-gyakorlatot is elvégezned, hogy felszabadítsd a végtagod a megterhelés alól.

Először is, végezz körözést mindkét kezeddel, jól megmozgatva a csuklókat, ötször balra, ötször jobbra.

Aztán, ragadd meg a jobb kezeddel a bal hüvelykujjad, és finoman húzd hátra, míg enyhe nyomást nem érzel. Tartsd ezt a pozíciót, míg elszámolsz magadban tízig. Ismételd meg ötször, majd cserélj.

Szoríts a markodban egy kis gumilabdát (stresszlabdát) tíz másodpercig, majd ismételd meg ötször. Ezután nyújtsd ki az ujjaid, amennyire csak bírod, és tartsd meg a pozíciót szintén tíz másodpercig, majd ismételd meg öt alkalommal.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!