Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Noha a teát ideális antioxidáns forrásnak tekintik, és számos előnnyel járhat a gyerek számára (például csökkentheti a szorongást, enyhítheti a kólika tüneteit, csökkentheti a lázat stb.), az összetételében lévő bizonyos anyagok ártalmasak lehetnek a számára. Az alábbiakban megmutatjuk, melyek azok a teák, amelyeket nem kellene fogyasztania a gyereknek.

A gyerekek minden bizonnyal sokkal érzékenyebbek, mint a felnőttek, ezért szülőként nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásukra. Sajnos sok teát nem mosnak meg kellőképpen, mielőtt a csomagolásba helyezik, ezért a rovarirtó szerek és mindazok az anyagok, amelyekkel permetezték a növényt, rajtuk maradnak, és bejutnak a szervezetünkbe.

Például, Kanadában 2009-2011 között elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a növényvédő szerek aránya több teában is magasabb a megengedettnél.

A gyermekorvosok emellett felhívják a figyelmet a következő tényre is: a koffeintartalmú teák nemcsak azért károsak a gyerekekre nézve, mert serkenthetik a későbbi, felnőttkori függőséget, hanem más okokból is, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Ezek pedig a következők:

A koffein zavart okoz a gyerek alvásciklusában, így az kevésbé lesz pihentető;

Fokozhatja a szorongást és a hiperaktivitást;

– Hirtelen hangulatingadozásokhoz vezethet;

Serkentő hatása miatt csökkentheti a gyerek étvágyát;

– Súlyosbíthatja a már meglévő emésztési problémákat;

Koncentrációs nehézségeket okozhat;

– Növelheti a fogszuvasodás kockázatát;

A legismertebb koffeint tartalmazó fajták a zöld és a fekete teák. Az orvosok a 12-13 év alatti gyerekeknek egyáltalán nem javasolják ezek fogyasztását. Ettől a kortól kezdve alkalmanként, kis mennyiségben már kaphatnak ilyen teákat.

Milyen teákat fogyaszthatnak?

A szakértők szerint, ahhoz, hogy a gyerekek teljes biztonságban legyenek, nem árt megfontolnunk a következő tanácsokat sem:

– Ne kerüljük a fehér teát – ez tartalmazza a legkevesebb fluoridot;

– Gyógynövényboltból vagy gyógyszertárból szerezzük be a teát;

– Győződjünk meg arról, hogy a tea nem tartalmaz hozzáadott aromákat, hanem 100%-ban természetes és organikus;

– Ne vásároljunk olyan teát, amelynek az összetevőiről nincs kielégítő információnk;

A gyerekek számára leginkább alkalmas teák, amelyeket már életük első éveiben is fogyaszthatnak:

  • Kamillatea;
  • Mentatea;
  • Citromfű tea;
  • Hibiszkusz tea;
  • Édeskömény tea;

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!