Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Tanulmány készült arról, hogy miért kezdenek el hízni a férfiak, amikor apává válnak!

A várandós nők akár 15-20 kilogrammot is hízhatnak terhességük alatt, azonban ez az időszak nem csak az újdonsült anyukák, hanem az apák esetében is testsúly-gyarapodással jár. A friss apák is úgynevezett “szimpátia pocakot” növesztenek, az egyetlen különbség az, hogy nem a várandósság alatt, hanem inkább csak utána.

10.254 férfi vett részt a kutatásban, nyomon követték az életüket tizenéves korukban, 20 éves korukban, majd a 30-as éveikben. A kutatás 1994-ben kezdődött, az önkéntesek akkor tizenkét évesek voltak. A szakértők 20 éven keresztül követték nyomon a résztvevők súlyát, családi állapotát, a gyerekeik számát, egészen addig, amíg 2014-ben el nem érték a 32 éves kort. 20 év kutatómunka után összegyűjtötték és elemezték az összes információt, és megállapították, hogy egy férfi testtömeg-indexe (BMI) nagyban függ attól, hogy az illetőnek van vagy nincs gyereke.

Dr. Garfield kifejti, hogy a férfiak természetesen azért is híznak, mert az életkor előrehaladtával lassul az anyagcseréjük. A kutatás alapján viszont arra is fény derült, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek az első gyereke születik, drasztikusan megnövekszik a BMI-je. Vagyis az első gyerekes apák általában 2 kilóval lesznek többek a gyerek megszületése után, mint azelőtt. Az is érdekes, hogy azok a férfiak, akiknek nem született gyereke a kutatás ideje alatt, nagyjából megtartották a testsúlyukat, vagy fogytak.

A kutatás nem azt célozta, hogy kiderítsék, mi lehet az oka az apák testsúly-gyarapodásának, viszont dr. Garfield szerint az életmód és a hétköznapi rutin megváltozása mindenképp az első okok között említhető.

Amikor egy férfinak gyereke születik, a családja lesz a legfontosabb a világon, már nem megy annyit edzőterembe, másodlagos lesz az egészséges életmód, és a táplálkozási szokásai is megváltoznak.

Az eredmények alapján az is kiderült, hogy az apává lett férfi már nem él annyira tudatosan, mint azelőtt. Éppen ezért a túlsúly megjelenésével párhuzamosan kialakul a magas vérnyomás, és a koleszterinszint is megemelkedik.

Fontos azonban, hogy bármennyire is változnak meg a körülmények, az újdonsült apa fordítson továbbra is hangsúlyt az életére, annak érdekében, hogy testi és lelki egészségét meg tudja őrizni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!