KezdőlapÉletmódEgészségEzért kellene neked is sót adni a kávédhoz

Ezért kellene neked is sót adni a kávédhoz

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Feketén, tejjel, tejszínhabbal, édesen vagy fűszerekkel – a tökéletes csésze kávé egyéni ízlésünk szerint változik. Utóbbi időben, egy teljesen új és meglehetősen furcsa szokás van elterjedőben, ami a reggeli kávé elkészítését illeti: sót keverni a gőzölgő feketéhez!

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Különleges aromája és csábító illata mellett, a koffeintartalma miatt fogyasztják. Általában tejjel és édesítve – cukorral, mézzel isszuk, hogy tompítsuk a keserűségét. Azonban egyre gyarapszik azon szakértők csoportja, akik szerint sokkal egészségesebb lenne a kávé, ha csupán sóval fűszereznénk.

Igen, valóban hihetetlennek tűnik, de a hatása egyszerűen lenyűgöző! Egyre többen fogyasztják sóval a feketét. És nem, nem azokról az apró balesetről van szó, amikor a cukor helyett véletlenül sót keversz a kávédba, mert alig látsz az álmosságtól. Hanem egy aprócska trükkről, ami teljesen megváltoztatja a kedvenc reggeli italod.

Sosem gondolnád, hogy egy csipet só a kávédban erre képes!

Létezik egy elmélet, miszerint a sóval ízesített kávé a másnaposság ellenszere, de erre a célra meglehetősen kevesen fogyasztják. Ebből kiindulva, a szakértők részletekbe menően kielemezték a dolgot, és arra a következtetésre jutottak, hogy sokkal jobban tennénk, ha cukor helyett inkább sóval fűszerezzük a reggel italunkat.

Ha egy csipet sót keversz a kávédba, az elveszi az ital keserűségét, így maximálisan megízlelheted a pörkölt kávészemek egyedi aromáját. Ezt a folyamatot a sóban rejlő nátrium-ionok teszik lehetővé. Az eredmény egyszerűen fantasztikus! Az italnak kölcsönzött teljesen új ízvilág még a leglojálisabb kávé-rajongókat is levette a lábáról.

Bár azt hinnénk, a só elrontja az italunkat, sőt, már a sós kávé gondolatától is fintorgunk, ha kipróbáljuk, kellemesen csalódni fogunk! A só cseppet sem ront a kedvenc feketénk ízén, épp ellenkezőleg! Sokkal aromásabbá teszi azt.

Ugyanez érvényes a gyengébb minőségű borokra is: ha csepp sót keverünk a nedűbe, annak aromája intenzívebbé válik. Természetesen nem teáskanálnyi mennyiségről beszélünk, a túl sok só teljesen átformálná a bor ízvilágát.

Milyen előnyökkel szolgál a kávéfogyasztás?

A reggeli feketénk alapanyagát a kávécserje termése biztosítja. A kávébab koffeinben, B3-vitaminban, magnéziumban és káliumban gazdag.

A szakértők megfigyelték, hogy azok a személyek, akik napi rendszerességgel kávét isznak, alacsonyabb a vérnyomásuk, és sokkal kevesebb eséllyel lesznek cukorbetegek vagy szívproblémásak.

A kávé mindemellett remek energiaforrás. A fekete nedű felpörgeti az idegrendszert, ezáltal több olyan folyamatot indít el a szervezetben, melyek végeredménye a test zsírtömegének szabad zsírsavakká való lebontása.

Japán kutatók szerint, azok a személyek, akik napi legalább egy csésze kávét fogyasztanak, jelentősen csökkentik az agyvérzés kialakulásának veszélyét.

A kávé az agy egészségére is pozitív hatással van. Napi rendszerességgel való fogyasztása megelőzi bizonyos degeneratív betegségek kialakulását, mint például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórt. Ugyanakkor, az ital segít megőrizni a máj egészségét is, fontos szerepet játszva a szerv önkalibrálásában.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet