A táplálkozásszakértők szerint a test egy olyan sajátos hőszabályozó funkcióval rendelkezik, amely könnyen felborulhat, ha olyan italokat iszunk, amelyek hőmérséklete nagyon eltér a környezeti hőmérséklettől. Éppen ezért nem tanácsos hideg italokat inni a forró napokon, akkor sem, ha abban a pillanatban úgy érezzük, az az egyetlen, ami enyhíti a meleget.
Ugyanez vonatkozik a forró italokra is, az ideális hőmérséklet minden esetben inkább a szobahőmérséklet. A test a hőszabályozó funkciójának köszönhetően arra törekszik, hogy folyamatosan fenntartsa a 37 °C-ot.
Ha kint meleg van, nem ajánlott sem a túl hideg, sem a túl forró italok fogyasztása!
A reklámok hatására hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a meleg időben minél hidegebb italt kell inni, azonban az igazság az, hogy ezek egyáltalán nem hűtenek le. Ahhoz, hogy a test le tudjon hűlni, megfelelően hidratált kell legyen, hiszen csak az izzadás során csökkenhet a hőérzet. Ezért nagyon fontos a szobahőmérsékletű folyadék fogyasztása – írja a Bestjive.com.
A test hőszabályozó funkcióval rendelkezik, célja a testhőmérséklet állandó, 37 °C körüli fenntartása. Minden ételt vagy italt ajánlott ezen a hőmérsékleten fogyasztani. A nagyon forró vagy hideg ételek, italok hőhullámot váltanak ki, és a testünk még jobban fog szenvedni a rendkívül meleg időben.
A cukros italok növelik a vércukorszintet és hipoglikémiát okozhatnak.
A meleg időben ugyanolyan rossz az édes, szénsavas, alkoholos italok, koktélok, üdítők fogyasztása. Ezek cukortartalma eléggé magas, hirtelen megemelik a vércukorszintet. A hipoglikémia hirtelen gyengeséggel, erőtlenséggel jár együtt. Az édes levek, italok nem frissítenek fel, ellenkezőleg, csak elnehezülünk tőlük, az alkohol pedig fokozza a kiszáradást.
A forró időben tökéletes választás lehet a szénsavmentes tiszta víz, gyümölcsdarabkákkal, gyógynövényekkel. Ha mindenképp alkoholt akarunk fogyasztani, egy pohár fehér vagy rozé bor jégkockával hígítva lehet a legjobb választás.