A rizs nagyon sok étel alapját képezi, hagyományosan leginkább köretként szoktunk fogyasztani. Igencsak népszerű, mivel bármivel könnyedén kombinálható, és viszonylag olcsó. Azonban az áldásos élelmiszernek, létezik negatív tulajdonsága is: rendszeres és nagymértékű fogyasztása növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A főtt rizs nagyrésze keményítő, mely fogyasztás során cukorrá és zsírrá alakul át, közel 200 kalóriát tartalmaz. Szakemberek nemrég napvilágra hoztak egy olyan módszert, mellyel főzés által hatékonyan csökkenthető a rizs kalóriaértéke, így sokkal egészségesebbé válik majd.
Egy Sri Lanka-i egyetemista és vezető tanára kísérletezte ki az új módszert, mely segítségével ötven százalékkal csökkenthető a kalóriaérték. Az egész a kémiai folyamatoknak köszönhetően, tudományosan bizonyított módszer. Nézzük, hogyan működik.
Főzzük a rizst szokásos módon: amikor felforrt a víz, adjunk hozzá egy kanálka kókuszolajat, és csak azután tegyük bele a rizst. Miután felforrt, tegyük 12 órára a hűtőbe. Ennek hatására megváltozik a rizsben levő keményítő, nehezebben feldolgozhatóvá válik.
A szervezet számára szükségtelen lesz, így elkerülhetjük azt a folyamatot, hogy a rengeteg keményítő zsírrá vagy cukorrá alakuljon. Az olaj reakcióba lép a keményítővel és megváltoztatja annak a szerkezetét. A lehűtés hozzájárul a folyamat eredményességéhez, és egészségesebb ételt eredményez, még abban az esetben is, ha később újramelegítjük azt. Így kalóriaszegényebbé válik a rizs.
A szakemberek szerint jobb, ha másnap hidegen fogyasztjuk a megmaradt rizst, de ha felmelegítjük, akkor figyeljünk rá, hogy az étel egész felülete átmelegedjen.