Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A fejünk mindig okkal fáj, a testünk így tudatja velünk, hogy valami nincs rendben. A fejfájás sajnos rengeteg dologra utalhat, mint ahogyan a kiváltó tényezők skálája is szinte végtelen. Fontos azonban figyelemmel követni ezt a panaszt, legfőképpen annak gyakoriságát és mértékét, esetenként pedig orvoshoz fordulni, ha már gyanús és elviselhetetlen.

Létezik egy úgynevezett fejfájás-térkép, mely segít meghatározni és orvosolni bizonyos kiváltó tényezőket. Mindössze annyi a dolgunk, hogy megnézzük a térképen azt a zónát, ahol a fájdalmat érezzük, és leolvassuk a neki megfelelő magyarázatot.

Magas vérnyomás

Ha úgy érezzük, mintha ráült volna valami a fejünkre, mintha satuként préselné össze a koponyánkat a fájdalom – főként a halántékok, a tarkó és a kisagyi zónában, akkor nagy valószínűséggel a vérnyomásunk szórakozik velünk. A fájdalom nem annyira erős, mint egy migrén (ezt ugyanis hányinger és hányás kíséri), inkább nyomásszerű, és sikeresen elmúlik egy aszpirintól vagy ibuprofen-alapú gyógyszertől.

Arc-/homloküreg-gyulladás

A légutak gyulladása gyakran okozhat fejfájást. Ezt általában valamilyen fertőzés, elhanyagolt megfázás, nem megfelelően kezelt influenza eredményezheti. Ebben az esetben a fejfájást gyakran láz kíséri, továbbá orrdugulás, fújásra sem takarodó szortyogás is felléphet, ami bizony gennyesedésre utalhat. Egyetlen megoldást az antibiotikumok vagy antihisztaminok jelentik, súlyosabb esetekben pedig a sebészeti beavatkozás.

Allergiák

Bizony allergia is okozhat fejfájást. Ebben az esetben orrdugulás és szem-irritáció is jelentkezhet. Az allergia-okozta fejfájás kizárólag a légúti allergiás reakciók miatt léphet fel – pollentől vagy portól, semmiképp sem étel-okozta panaszoktól. A gyógymód ezekre az antihisztamin, orrspray vagy enyhülést hozó injekció.

Szemtengelyferdülés és kancsalság

A szemproblémák is okozhatnak heves fejfájást, ilyen például a szemtengelyferdülés vagy a szemizmok működésében fellépő rendellenességek. Ebben az esetben a fájdalom a homlokon vagy a fej két oldalán jelentkezik. Az egyedüli és leghatékonyabb megoldás a panaszok enyhítésére a sebészeti beavatkozás, vagy mindenképp egy szemész-szakorvos felkeresése.

Ízületi gyulladás (arthritisz)

Bár általában a végtagok hajlataiban szokott fellépni ez a betegség, ízületi gyulladás jelentkezhet a nyakban is, aminek hatására begyulladnak a fejet behálózó vérerek, és fejfájást eredményeznek. Ez esetben a fájdalmat a tarkó és a nyaki zónában érezzük, ami mozgásra erősödik. A gyógymódot a gyulladáscsökkentők és izomlazítók jelentik, azonban hogy végleg megszüntessük, mindenképp dolgoznunk kell a helyes testtartáson, valamint a megfelelő testmozgáson.

Menstruáció

Igen, a menzesz is okozhat fejfájást, bár ez nem nevezhető egészségügyi problémának. A fájdalom jelentkezhet pár nappal a havi előtt, vagy alatta, esetleg utána, de még a ciklus közepén, a peteérés időszakában is. Kiváltó oka az ösztrogén-szint ingadozása. Ezt a típusú fejfájást kezelni lehet bármilyen fájdalomcsillapítóval, gyulladáscsökkentővel, de nem kell rögtön a legerősebb gyógyszert bevenni. Az is megtörténhet, hogy folyadékpótlásra magától elmúlik.

Másnaposság

Itt sem beszélhetünk messze sem betegségről, a macskajaj mégis kiérdemelt helyet kapott a fejfájás-térképen (aki egyszer átélte, biztosan érti, hogy miért). Ez egy lüktető fájdalom, melyet esetenként hányinger kísér. A kiváltó ok egyértelmű: a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, ami az agyi erek kitágulásához és irritációjához vezet. Erre a megoldás elsősorban a mértékletesség, egyébként a sok folyadék és fruktóz fogyasztása hozhat enyhülést – a méz és a paradicsomlé a lehető legjobb orvosság a másnaposságra.

Fejfájást eredményezhet továbbá az intenzív testmozgás, megerőltető edzés és az orgazmus is. Ezek mind ugyanis izomösszehúzódással és az erek kitágulásával járnak együtt, ami fejfájásba torkollhat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!