A kicsi sárga magokat leginkább eltevéskor szoktuk használni. Máskor alig jut eszünkbe, hogy vegyünk egy-egy tasakkal belőle, pedig már a legkisebb boltokban is beszerezhető, és szinte ingyen van.
Sok fehérjét, rostot, C-vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása például a magas szelén tartalmának köszönhető. Emellett pedig nagy mennyiségű magnéziumot tartalmaz, mely hatékonyan csökkenti a migrén és asztma okozta kellemetlen tüneteket. Ha halat készítünk, mindenképpen adjunk hozzá egy kevés mustármagot is, hiszen ez csak még jobban fokozza az Omega 3 jelenlétét.
A mustármag ásványi anyag összetételének köszönhetően segít a reumatikus betegségek kezelésében, a fájdalommal járó gyulladás enyhítésében. Keverhetjük például az otthon elkészített tésztákhoz, szószokba is.
Niacin tartalmának köszönhetően hatékony vérnyomás szabályozóként is funkcionál, közben pedig védi az ereket és csökkenti a koleszterint. Mivel sok B-vitamint, folsavat, riboflavint, niacint és tiamint tartalmaz, segíti az anyagcserét, így az ideális testsúly kialakításában is fontos szerepe van. A mustármag növeli a nyáltermelést, így lehetővé teszi a jobb emésztést.
Ajánló: Mustármag-kúra: Energizál, tisztít és fogyaszt
Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat, véd a gyomor- és bélrák ellen, megakadályozza a rákos sejtek kialakulását és növekedését. A benne levő mustárolaj és a béta-karotin segíti a fejbőr egészségének megőrzését, beindítja a vérkeringést, serkenti a haj növekedését.
Rosttartalmának köszönhetően megelőzhető a székrekedés és az aranyér is. A mustármag ként tartalmaz, így kiváló gombaölő és antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, ajánlott fogyasztani belső fertőzések esetén is. Növeli az immunitást, a szervezet azon képességét, hogy könnyebben legyőzze a betegségeket, mivel olyan esszenciális ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a vas, mangán, magnézium és réz. Magas a kalcium tartalma is, így a csontok egészségének megőrzésében is nagy szerepet játszik.