Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Van néhány olyan egyértelmű tünet, amely arra utal, hogy a májad bizony nincs a legjobb állapotban. Más szervekkel ellentétben a máj képes arra, hogy regenerálódjon, viszont ezzel a tulajdonságával nem szabad visszaélni. Ha nem étkezel megfelelően, esetleg túl sok alkoholt fogyasztasz, egy idő után a májsejtek már nem fognak tudni megújulni.

A tünetek későn jelentkeznek, mikor már egyértelműen arra gyanakszol, hogy valami baj lehet a májaddal, akkor minden bizonnyal úgy is van. A legtöbb májbetegséggel küzdő ember már csak előrehaladott állapotban keresi fel a szakembert.

Az alábbi tünetek mind arra utalhatnak, hogy a májaddal problémák vannak: lassú emésztés, állandó teltségérzet, nehéz gyomor minden étkezés után, álmosság, fáradtság étkezés után, reggeli étvágytalanság, fehéres lepedék a nyelven, rossz szájszag, reflux, sápadt arcbőr, sárgás szemfehérje, erőteljes szem alatt karikák.

A szakértők szerint a máj éjjel 1 és 3 óra között a legaktívabb, ilyenkor választja ki a méreganyagokat, és dolgozza fel a tápanyagot. Fontos, hogy ne hagyd a nehéz, megterhelő étkezést késő estére, máskülönben a máj intenzív tevékenysége megzavarja az alvást, és reggel nagyon fáradtan fogsz ébredni.

Ha tudni akarod, mennyire egészséges a májad, ellenőrizd a nyelved állapotát. Ha gyakran borítja fehéres lepedék a nyelved, akkor azt jelenti, hogy kicsit lusta a májad, rossz az emésztésed, vagy felborult a bélflóra egyensúlya.

Ha a fehér, lepedékes nyelv rossz lehelettel társul, azt jelenti, hogy a szervezet nem termel elegendő sósavat, ezért nehezen emészted meg a magas fehérje tartalmú élelmiszereket, mint pl. a tojás vagy a hús. Ezek elfogyasztása után könnyen felpuffadsz, nehéznek érzed magad.

A fehéres lepedék arra is utalhat, hogy a vastagbél nem működik megfelelően, és méregtelenítésre szorul.

Fel kell hagynod az egészségtelen ételek fogyasztásával, amelyek lassítják az emésztést, és elősegítik a káros baktériumok szaporodását. A cukor az egyik olyan élelmiszer, mely felborítja a bélflóra működését. Nagyon sok élelmiszerben megtalálható, nem csak az édességekben, ezért érdemes jól elolvasni az összetevők listáját.

A megfelelő emésztés érdekében, érdemes naponta legalább 2 liter vizet elfogyasztani, rostban gazdag táplálkozást követni, és be kell iktatni egy méregtelenítést.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!