KezdőlapÉletmódEgészségHajdina, a hagyományos gabonafélék egészséges alternatívája

Hajdina, a hagyományos gabonafélék egészséges alternatívája

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A hajdina tulajdonképpen egy álgbona, ugyanis növényrendszertanilag a keserűfűfélék családjába tartozik, csak az évek során asszimilálódott a gabonák sorába. Ismerjük meg és fogyasszuk, hiszen nagyon egészséges. Többek közt csökkenti a szívbetegség, a rák és cukorbetegség kockázatát.

hajdina

A pici piramis formájú mag gazdag ásványi anyagokban, sok cinket, rezet, mangánt és nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz. Ami megkülönbözteti más gabonáktól, hogy magas a lizin nevű aminosav tartalma. De megtalálható benne az az antioxidáns is, a rutin, mely szabályozza a vérnyomást, rákellenes és erős gyulladásgátló hatással rendelkezik.

A rutin véralvadás gátló hatása által megakadályozza a szivinfarktust és az agyvérzést is. Mivel sok magnézium van a hajdinában, hatékonyan véd a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatától.

Pozitív tulajdonságai közé sorolható az is, hogy oldható és oldhatatlan rostokat is egyaránt tartalmaz. Az oldható rostok lassítják a glükoz felszívódását, és szabályozzák az étkezések utáni vércukorszintet. Ezáltal jobb lesz az anyagcsere, energikusabbá válik a szervezet, csökken a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az oldhatatlan rostok segítségünkre vannak a méregtelenítésben, csökkentik a szervezetben jelenlevő baktériumok mennyiségét és a gyulladást.

A hajdinából készült lisztet használhatjuk gluténmentes sütemények, palacsinták készítéséhez, de helyettesíthetjük vele a főzéshez használatos búzalisztet is. A magokból készíthetünk hajdinakását, ezzel a rizst helyettesíthetjük.



Reggelire készíthetünk tápláló keveréket hajdina, méz, fahéj és dió keverékéből.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet