A máj az egyik legfontosabb szervünk, szerepe van a zsírok lebontásában, az enzimek termelésében, az optimális vércukorszint kialakításában, és az ásványi anyagok, vitaminok hasznosításában. Munkáját egyetlen más szerv sem tudja átvenni, pótolhatatlan. Életünk során bármit eszünk vagy iszunk, az átmegy a májon, kapcsolatba kerül vele. Ezért érdemes odafigyelni táplálkozásunkra is.
A magas vérnyomás, puffadás, magas koleszterinszint, fáradtság mind azt jelezhetik, hogy a máj túlterhelt és baj van a zsíranyagcserével. A máj minimális elzsírosodása nem okoz különösebb problémát, azonban, ha már 5-10% fölötti a zsírtartalom, ún. zsíros máj betegségről beszélhetünk. Ez például alkoholizmus következtében is kialakulhat.
A zsírmáj tünetei
Néma betegségnek is nevezik, ugyanis nagyon sokáig semmilyen tünetet nem produkál. Az első jelek csak évek múltán érezhetőek. Figyelmeztető lehet azonban a koncentrációképesség csökkenése, a hányinger, az étvágytalanság vagy a folytonos gyengeség, fáradtság is.
Egy idő után fájdalom is érezhető a has felső részén, oldalt a borda alatti szakaszon, vagy barnás elszíneződések jelentkezhetnek a végtagokon, és megnagyobbodhat a máj. A folyamatos alkoholfogyasztás csak súlyosbítja ezeket a tüneteket.
Kezelés
A zsírmájra nincsen kezelés. Csupán megelőzni vagy enyhíteni lehet a problémát, azonban véglegesen megszüntetni nem lehet. A betegség felismerésekor azonnal abba kell hagyni az alkoholfogyasztást, az elhízott embereknél egy súlycsökkentő diéta követése ajánlott. A rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás sokat javít az állapoton.
Emellett pedig csökkenteni kell a kalóriabevitelt, mellőzni a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, a szénhidrátokat tartalmazó ételeket, mint például a fehér kenyér, burgonya, cukor, tészta, kukorica. Kerülni kell a margarint, vajat, tejszínt, olajat és a felesleges gyógyszerek fogyasztását is.
Ha valaki a máj elzsírosodásával küzd, érdemes kúraszerűen fogyasztania az alábbi főzetet, hiszen nagyon hatásos. Megelőzésként is ajánlott.
- Két evőkanál apróra vágott gyermekláncfű gyökeret 200 ml vízben kell keverni. Mikor forrni kezd, vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni 15 percet, majd igyunk egy-egy csészével belőle reggel és este.