Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mivel a fehérhez vagy a barnához vagyunk inkább szokva, elég bizarrul néz ki a feketerizs. Első látásra az üzlet polcain felbukkanó feketeségről persze azt sem tudtam, hogy mi az, még szerencse, hogy írta a tasakon. Amennyire ismeretlen mifelénk, annyira hatásos az egészségre. Fogyasszuk bizalommal, hiszen újabb kutatások szerint, ő a következő csodaszer a rák elleni harcban.

Fotó: wikipédia
Fotó: wikipédia

A fekete rizs a nyugati konyhába még nem kúszott be olyan nagy mértékkel, de Kínában imádják és rendszeresen fogyasztják. Olyan növényi anyagokat és rostokat tartalmaz, melyek felveszik a harcot a szívbetegséggel és daganatos betegségekkel szemben.

Azt tudjuk, hogy a sötét színű zöldségek sok olyan antioxidánst tartalmaznak, melyek segítenek a rákos sejtek kialakulásának megakadályozásában. Ebből az elvből kiindulva például nagyon sokszor inkább a kék/vörös szőlőt, lila káposztát részesítem előnyben a fehérrel szemben, persze, ha az íze is meggyőző.

A fekete rizs is ebbe a kategóriába tartozik: gazdag vízoldékony antioxidáns hatású antocianinban. A kutatások azt bizonyítják, hogy ez az anyag védi az érfalakat és megelőzi a daganat kialakulását is. Mindezek mellett sokkal egészségesebb, mint más sötét színű zöldség és gyümölcs.

Például egy kanálnyi fekete rizs több antocianint tartalmaz, mint például az áfonya, és pozitívum az is, hogy kevesebb benne a cukor. A fekete rizs korpa formában történő fogyasztása a leghatásosabb antioxidáns, és a kutatók szerint egészséges ételszínezékként is hasznosíthatnák az élelmiszeriparban.

Önmagában persze a fekete rizs sem csodaszer, de ha beépítjük az egészséges és kiegyensúlyozott étrendünkbe, hosszútávon nagyon jó eredményeket érhetünk el az egészségünk megőrzésében. Ha tehetjük, részesítsük előnyben a fekete rizst, használjuk köretként vagy önmagában, zöldségekkel, gyümölcsökkel megbolondítva. Illata kellemes, enyhén vaníliás és szantál, ezért gyakran inkább édesség készül belőle.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!