Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ha olyan partner mellett élsz, aki a manipuláció technikáit alkalmazza ellened, akkor olyan emberrel van dolgod, aki irányítja a világról kialakított látásmódodat, és eléri, hogy kételkedj önmagadban.

Az alábbiakban mutatunk néhány módszert, ami segíthet, ha manipulatív személlyel élsz együtt.

1. Tartsd tiszteletben azt, amit igaznak gondolsz. A hazugságok, a gondolkodásmódod tanulmányozása, a szavaid kiforgatása, az igazság elferdítése és a vádaskodás – ezek mind arra szolgálnak, hogy összezavarjanak téged. Határozd meg önmagad számára, hogy mit tartasz igaznak, és a továbbiakban ragaszkodj ehhez. Ez segíthet, hogy ne kételkedj magadban, és meg tudd védeni magadat a manipuláló fél támadásaitól.

2. Állj meg egy pillanatra, és gondolkodj. Ez egy másik módszer, amivel megakadályozhatod, hogy befolyásoljanak. Amikor olyan személlyel élsz együtt, aki megpróbálja rád kényszeríteni a véleményét, mindig válaszold neki azt: „Majd gondolkodom a dolgon.” Ez segít, hogy ne veszítsd el az irányítást.

3. Ne vádold a manipulatív személyt hazugsággal. Csak magyarázd el neki, hogy nem értesz egyet vele, és más a véleményed. Vagy mondd azt, hogy te inkább a saját emlékeidre hagyatkozol a történtekkel kapcsolatban.

4. Ha a manipulátor megpróbálja elferdíteni az igazságot azáltal, hogy megvádol valamivel, mondd ki nyíltan, hogy nem tartod magadat hibásnak, és nem vállalod a felelősséget. Mondd ki ezt bátran és határozottan. Ez segít abban, hogy megőrizd a saját nézőpontodat a dolgokkal kapcsolatban.

5. Beszélj azokról a dolgokról, amik zavarnak. Ha vádaskodással vagy védekezésnek szánt támadásokkal kell szembenézned (ezekkel próbálja meg elterelni a figyelmedet), mondd azt, hogy ezt majd később megbeszélitek, de most arról szeretnél beszélni, ami zavar téged. Ha kell, ismételd meg ezt a kijelentést többször is.

Ha válaszként a másik fél ismét támadásba lendül, megpróbálja elterelni a témát, vagy azt mondja, hogy nem akar arról a problémáról beszélni, ami zavar téged, jobb, ha azonnal lezárod a vitát. Ha ez a dolog gyakran megismétlődik, mondd meg neki, hogy ez a hozzáállás nem tetszik neked és véget akarsz vetni a kapcsolatnak.

6. Emeled ki azokat a dolgokat a manipulátor viselkedésében, amik megnehezítik, sőt néha teljesen ellehetetlenítik a kommunikációt. Mondd meg neki nyugodtan, hogy nem vagy hajlandó meghallgatni, és nem vagy hajlandó beszélni vele, amíg nem változtat ezeken.

7. Engedj a manipulátornak, hogy elkerüld a konfliktusokat. Ha ezt az utat választod, azzal sincs semmi baj. A legfontosabb az, hogy te magad tisztában légy a saját nézőpontoddal, tudd, mikor nem értesz egyet a másik féllel és, hogy azzal, hogy ráhagysz valamit, csak a konfliktust akarod elkerülni.

Ha következetesen használod ezeket a stratégiákat, bebizonyíthatod, hogy téged nem lehet manipulálni. Mindig állj ki a saját nézőpontod mellett. Ez a hozzáállás felnyitja a manipulátor szemét is.

Vannak kivételes esetek, és egyes manipulátorok végül feladják a védekezésre szolgáló támadást, és elkezdik meghallgatni a párjukat. Azzal, hogy ragaszkodsz a valóságról alkotott nézőpontodhoz, nemcsak megvéded magadat, de a partnerednek is segíthetsz abban, hogy fejlődjön, amennyiben képes rá.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!