Vannak olyan élelmiszerek, melyeket inkább csak megszokásból, vagy SOS-megoldásként vásárolunk meg. Lehetséges, hogy nem tartozik a kedvenceink közé, mégis, legyen egy kis májkrém otthon, hátha majd kell valamikor. Így kerül be a háztartásunkba rengeteg olyan élelmiszer, mely egészségtelen, és tápértéke is (már ha van egyáltalán) alacsony.

Májkrém – A legrosszabb minőségű élelmiszerek kategóriájába tartozik. Ugyanis a termelésből visszamaradt darabokat, mint például bőrt, zsírt, aprólékokat, dextrózt stb. tartalmaz. A májhoz kevés köze van… Így jobban megéri a termelőnek előállítani, hiszen legalább ötven százalékot spórolni tud. Az úgynevezett vegetáriánus pástétomokban is általában sokkal magasabb a zsírok szintje, mint, ami megengedett lenne.
Margarin – Hidrogénezett növényi olajokat, leginkább kukoricát vagy napraforgót tartalmaz. A folyamat közben általában A- és D-vitaminokat is szoktak hozzá adni. Ezzel csak az a baj, hogy hidrogénezés közben transzzsírok jönnek létre, melyek nagyban növelik a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Majonéz – A majonézek több mint 75 %-a napraforgóolaj, ami azt jelenti, hogy száz gramm majonéz több kalóriát tartalmaz, mint ugyanannyi szalonna. Sőt, a szalonnában legalább vannak vitaminok és fehérjék. Az úgynevezett light majonézben kevesebb az olaj, de semmilyen tápértékkel nem rendelkezik. Ennek is alig 15 %-a olívaolaj, a többi napraforgó vagy kukorica.
Ömlesztett sajt – Az ömlesztett sajt kb. 50%-a sajt, a többi fehérje, zsír, víz és különböző adalékanyagok. Ezek kétszer olyan mennyiségben fordulnak elő, mint a hagyományos sajtban. A gyártási folyamat során a hasznos probiotikus baktériumok nagyjából elpusztulnak. Az ömlesztett sajt sokkal több kalóriát is tartalmaz, mint a hagyományos sajt.
„Álcsokoládé“ – Az úgynevezett csokoládé helyettesítő termékek, úgy néznek ki, mintha csokoládéból lennének, csak éppen nem ugyanazzal a tulajdonságokkal rendelkeznek. A csokinak magas az antioxidánst tartalma, lassítja az öregedés folyamatát, javítja a hangulatot és a koncentráció képességet. Az a csokoládé, amely nem tartalmaz megfelelő mennyiségű és minőségű kakaót, az nem nyilvánítható csokoládénak. Ez utóbbiakban nagyon sok a cukor és a hidrogénezett olajok is.
Energia italok – Magas a cukor és koffein tartalmuk, túlzottan stimulálják, felpörgetik a szerveztet. Növelik a vérnyomást, negatívan befolyásolják a szív munkáját. Depressziót, kiszáradást, erős szívpanaszokat okozhatnak.
Szójából készült termékek – Fitinsav tartalmuk miatt gátolják az ásványi anyagok (vas, cink, magnézium) felszívódását a szervezetben. Bár magas a fehérjetartalmuk, a szervezet sokszor képtelen ezek feldolgozására. Ajánlatos kerülni a szójából készült termékek nagymennyiségű fogyasztását, ugyanis sokszor hormonelváltozásokat okozhatnak.