Rég tudjuk, hogy a chips nem egészséges, de ki tud ellenállni neki. Bármennyire is káros, néha (de tényleg csak néha) megengedünk magunknak egy zacskóval. Viszont azt azért nem árt figyelembe vennünk, hogy legújabb kutatások szerint napi egy zacskó chips elhízást, szívbetegséget, cukorbetegséget, magzatkori elváltozást és rákot is okozhat.
A tanulmányból az is kiderült, hogy az eredmények azért is olyan aggasztóak, mert minden harmadik brit gyerek naponta eszik chipset.
Az pedig, hogy mostanában már nem tartjuk annyira egészségtelennek a chipset annak is betudható, hogy a formai kivitelezők igencsak gondoskodnak arról, hogy megnyerő, sőt egészségesnek tűnő zacskóba bújtassák a sokak kedvencét. A „tökéletes” chips évtizedek alatt vált ilyen vonzóvá: például olyan tudatalatti trükköket is bevetettek, hogy minél hangosabban ropog, annál vonzóbb a tudatunk számára a fogyasztása. Ez idő alatt felfedezték a tökéletes töréspontot (!) is, ami azt jelzi, hogy mekkora nyomás kell egy négyzetcentiméter chips elharapásához, hogy amit a legjobban kedvelünk.
A sót, cukrot, zsírt és ízfokozókat tartalmazó rágcsálnivaló igazi függőséget okoz. Vagyis úgy tűnik, minél többet eszünk belőle, annál inkább kívánni fogjuk. A kutatást végző szakemberek arra próbálnak törekedni, hogy a közeljövőben ne fordítsanak akkora hangsúlyt a termék reklámozására, és az iskolákban is jobban odafigyeljenek a chips káros hatására.