Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Stressz alatt, nagy hőségben és ezer más alkalommal tapasztalhattuk, hogy indokolatlan orrvérzés fog el. Ilyenkor az ismerősök és szomszédok egyaránt megjelennek, és különféle praktikákkal halmoznak el.

Ilyen például az is, hogy orrvérzés esetén feküdjünk hanyatt, fejünket szegjük hátra és karjainkat tartsuk a magasba. Bevált? Dehogy… Ennek semmilyen megalapozott, jótékony hatása nincs.

Annak, hogy orrvérzés esetén fejünket hátraszegjük, egyáltalán semmi pozitív hatása sincs. Sőt! Ronthat a helyzeten, ugyanis ebben a pozícióban a vér a nyelőcsövünkbe juthat, ami nem ritkán hányingert kelthet (ami nem hiányzik). Rosszabb esetben a légcsövön keresztül a tüdőbe jut, ahol borzalmas köhögés-rohamot válthat ki.

Feltevődik a kérdés, hogy akkor mégis, hogyan lehet helyesen eljárni? Egy komolyabb, folyamatos orrvérzés esetén amit ajánlhatunk, hogy csipesszel el kell szorítani az orrt, esetleg vattával tömíteni, és azonnal egy közel fül-orr-gégészetre menni kivizsgálásra.

Amint elállt a vérzés, nem szabad rögtön orrot fújni. Zavaróak lehetnek levegővételkor az alvadt vérrögök, de meg kell várni amíg a hajszálerek alaposan összeforrnak. Ellenkező esetben, ha megerőltetik, újra elpattannak és lehet, hogy a orrvérzés mégrosszabb lesz, mint azelőtt.

Számos olyan esetről tudunk, amikor orrvérzésből következő fulladásos halál végzett bizonyos emberekkel. Ezentúl jegyeztek már fel orrvérzés okozta bénulást és agyvérzést is. Nem éri meg kockáztatni. Ugyan ártalmatlannak tűnik egy egyszerű orrvérzés, de figyelmesen kell kezelnünk.

Leggyakrabban a vérnyomásproblémák okoznak hírtelen orrvérzést (az esetek 60%-ában), és kiváltó okuk, hogy az illető elhanyagolta bevenni a gyógyszereit.

Bizonyos esetekben genetikai rendellenesség is súlyos orrvérzés problémákat idézhet elő. Ilyen a véralvadás rendellenesség, a magas vérnyomás, esetleg az orrban található “szelep” működési zavara. Amennyiben rendelkezünk ezekkel, fokozottan figyeljünk a gyógyszereink rendszeres fogyasztására.

BévéHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!