Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A pszichoszomatika az orvostudomány egyik szakága, mely az érzelmek, félelmek és pszichés akadályok hatását vizsgálja az emberi egészségre nézve. Tudományosan bizonyított tény, hogy a tapasztalataink és érzéseink konkrét fizikai betegségekhez vezetnek.

Pszichoszomatika: mondd el, hol fáj, és én megmondom, mi a gond az életeddel

Hogy miként lesz például egy intenzív szívdobogásból kézzel fogható kór, illetve hogyan lehet mindezt megelőzni, csak pár kérdés a rengetegből, melyre szeretnénk azonnali, logikus választ kapni. Ám addig is be kell érnünk egy 9-pontos listával, mely sokat elárul a fájó pontjainkról.

1. Fejfájások

Igazából a gondolataid „fájnak”. A fejed fölött hullámként összecsapó információmennyiség vagy a bármilyen okból felmerülő elmélkedések is terhelik az agyat. Ráadásul azok panaszkodnak a leggyakrabban fejfájásra, akik hajlamosak magukba fojtani az érzéseiket, indulataikat. Ez alacsony önbecsülésre és félelemre ad magyarázatot, olyan személyt takar, aki gyakran önmagát okolja mindenért, és mindent magába rejt.

2. Haj 

A korai őszülés, gyakori hajhullás, állandó töredezés a sok stresszel, a tehetetlenség érzésével, a kétségbeeséssel magyarázható. A gondok akkor jelentkeznek, ha az ember állandó félelemben és feszültségben él. Másrészt, a hajproblémák a túl nagy egóra és a kevélységre is válaszként szolgálnak, mint ahogyan a tudatalatti istentagadás mellékhatásai is lehetnek.

3. Nyak, torok

Ez a testrészünk köti össze az elmét (a fejet) az érzékeinkkel (a testtel). A gyakori torokfájás arra utal, hogy a mérleg ezen két tányérja nincs egyensúlyban egymással. Metafizikai szinten, a nyakat az anyag és a szellem közti hídnak kell értelmezni. A panaszok pedig rugalmatlanságot is jelezhetnek: az ember fél megfordulni, nehogy meghallja az igazságot, vagy teljesen figyelmen kívül hagyja a helyzetet ahelyett, hogy tisztázná azt.

4. Száj 

A szájüreg problémái, mint például a gyulladások, a haraggal és dühvel hozhatók kapcsolatba. A nyelv elharapása az önbüntetést jelenti a túl sok fecsegésért, az ajak megharapása szorongásra, titkolózásra utal. A szájat az új elvek, ötletek elfogadásával asszociálják. Ha egészségügyi gondok merülnek fel benne, a magyarázat mind ebben a témakörben keresendő.

5. Ajkak

Az érzéki, gyöngéd természetünk kifejezői. A repedt ajkak például az önsanyargatásra utalnak: az ember az ellentmondásos érzelmei miatt emészti magát. A gyakran beharapott ajkak az önfegyelmezés jelei, a túl sok szenvedély kimutatásáért. A herpesz pedig ugyanabból az okból jelentkezik, mint a beharapott ajkak, csak jóval súlyosabb értelemben.

6. Elhízás

Ha kitartó a túlsúly, az embernek alaposan át kell gondolnia a belső világát. Gyakran azért raktároz a test, hogy megvédje önmagát a külső hatásoktól. Az ember védtelennek érzi magát a társadalommal és az élettel szemben. Azok a személyek, akik gyerekkorukban vagy serdülőkorban túlsúllyal küszködnek, gyakran szenvednek el megalázást, sértést vagy megvetést a társaiktól.

7. Lábszár 

A vádlik fájdalma az élettel kapcsolatos elvek ellentmondását jelenti. A fájdalom meggátol bennünket a továbblépéstől, éppen ezért hozzák kapcsolatba a jövőhöz való hozzáállásunkkal, az előrelépésekkel, az életben való előrehaladással.

8. Gyomor

Az orvosok szerint a gyomorhurut leggyakoribb kiváltója a túlhajszolás és a stressz. A gyomorbántalmak a bizonytalanságra utalnak, amikor hiányzik az életünkből a biztos talaj, a kézzel fogható cél, vagy amikor a kétségbeesés és az ítélkezés uralkodik el felettünk. A fekély a félelemről és a határozatlanságról árulkodik, vagy bizonyos irritációkról, melyektől képtelenek vagyunk megszabadulni. Ha az emberek kifejeznék, amit éreznek, sosem lenne gyomorfekélyük.

9. Hát 

A gerincünk az életet jelképezi. A hátfájások a szellemi támogatás hiányát jelzik. Az ember úgy érzi, nem szeretik, vagy arra kényszerül, hogy elrejtse a szeretetét. Ha elveszíti a mozgásképességét, akkor többé már nem fejezheti ki az érzéseit a tettei által – a rokonai irányában, ha a bal oldalon fáj, illetve a világgal szemben, ha a fájdalom a jobb oldalon jelentkezik.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!