Igen veszélyes lehet az egészségre nézve a tojás sárgája, legfőképpen azoknál, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek.
A kanadai szakértők szerint a tojássárgája veszélyesebb lehet, mint egyes gyorséttermi ételek, írja a Science Daily.
A kutatok szerint egy tojás sárgája 215 és 275 milligramm koleszterint tartalmaz, ez a tojás nagyságáról függ, míg a gyorséttermi ételek 150 milligramm koleszterint tartalmaznak 100 grammban.
A kutatást, amely nagy port kavart a kanadai tudósok körében, már el is fogadta David Spencer, David Jenkins és Jean Davignon, aki a koleszterin nagy szakértője.
A kutatók szerint azok a cukorbetegek, akik naponta több mint egy tojást fogyasztanak dupla eséllyel szenvedhetnek kardiovaszkuláris betegségeket, szemben azokkal, akik kiiktatták a tojást étrendjükből.
„Ami a fehérjét illeti, semmilyen kételyünk nincs, még mindig a legfontosabb proteinforrás. Ami a tojás sárgáját illeti, nem javasoljuk azoknak akik genetikailag hajlamosak a szív és érrendszeri betegségekre.” – nyilatkozták a kutatás szerzői.
Ennek ellenére a dietetikusok szerint a tojás nélkülözhetetlen eleme a fogyókúrás étrendeknek, köszönhetően alacsony kalóriaszintjének. A szakértők szerint a tojás teltségérzetet kelt, a proteinekben gazdag étrend segítségével a szervezet kevesebb izomtömeget, de több zsiradékot veszít. A táplálkozásszakértők szerint a tojás segít a testsúly megőrzésében is.
Gazdag B6, B11 vitaminjainak köszönhetően a tojás segít az idegrendszer egészségének megőrzésében, valamint védi a véredényeket antioxidáns összetevőinek köszönhetően.