Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Igen veszélyes lehet az egészségre nézve a tojás sárgája, legfőképpen azoknál, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek.

A kanadai szakértők szerint a tojássárgája veszélyesebb lehet, mint egyes gyorséttermi ételek, írja a Science Daily.

A kutatok szerint egy tojás sárgája 215 és 275 milligramm koleszterint tartalmaz, ez a tojás nagyságáról függ, míg a gyorséttermi ételek 150 milligramm koleszterint tartalmaznak 100 grammban.

A kutatást, amely nagy port kavart a kanadai tudósok körében, már el is fogadta David Spencer, David Jenkins és Jean Davignon, aki a koleszterin nagy szakértője.

A kutatók szerint azok a cukorbetegek, akik naponta több mint egy tojást fogyasztanak dupla eséllyel szenvedhetnek kardiovaszkuláris betegségeket, szemben azokkal, akik kiiktatták a tojást étrendjükből.

„Ami a fehérjét illeti, semmilyen kételyünk nincs, még mindig a legfontosabb proteinforrás. Ami a tojás sárgáját illeti, nem javasoljuk azoknak akik genetikailag hajlamosak a szív és érrendszeri betegségekre.” – nyilatkozták a kutatás szerzői.

Ennek ellenére a dietetikusok szerint a tojás nélkülözhetetlen eleme a fogyókúrás étrendeknek, köszönhetően alacsony kalóriaszintjének. A szakértők szerint a tojás teltségérzetet kelt, a proteinekben gazdag étrend segítségével a szervezet kevesebb izomtömeget, de több zsiradékot veszít. A táplálkozásszakértők szerint a tojás segít a testsúly megőrzésében is.

Gazdag B6, B11 vitaminjainak köszönhetően a tojás segít az idegrendszer egészségének megőrzésében, valamint védi a véredényeket antioxidáns összetevőinek köszönhetően.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!