Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Fyodor Grigorievich Uglov volt az első olyan orvos az egykori Szovjetunióban, aki komplikált szív, gyomor-bélrendszeri és tüdő műtéteket végzett. Ő találta fel a mesterséges szívbillentyűt és annak előállítását. Ez az ember szolgál az orosz orvosok szimbólumául, de természetesen az egész világ hálás lehet neki munkájáért.

Világhírű orosz orvos: “Az emberi szervezetben nem létezik olyan szerv, mely ne szenvedne kárt az alkohol hatására”

1983-ban Uglov kiadta híres beszámolóját “Az alkohol és az agy” címmel. Ez nem egy egyszerű beszámoló, melyben arra világít rá, hogy az alkohol mennyire káros a szervezetre, hanem egy igen átfogó és tényeken alapuló kutatói munka.

A legfontosabb gondolatokat szedtük most össze, melyeket ajánlatos megosztani másokkal is, legfőképp a 16-20 év közötti gyermekekkel, fiatalokkal, mert ők vannak a legjobban kitéve az alkohol káros hatásainak.

Az alkohol hatása a szervezetre

Az összes szerv károsul az alkohol hatására, azonban a legjobban az agy roncsolódik. Az alkohol hatására – és itt nem a nagymértékű alkoholfogyasztásra gondol – néhány agyi szegmens egyszerűen elhal. A kutatás rámutatott arra, hogy egy alkoholmérgezésben meghalt ember agya olyan erős változásokon ment keresztül, mint amikor valaki mérgező anyagokkal kerül kapcsolatba.

Uglov azt állítja, hogy ilyen mértékű változások akkor is végbemehetnek, ha a személy alkoholfogyasztása nem okoz halált.

Az alkohol fogyasztása során előfordulhat, hogy az agyban felhalmozódik a vér, mely gyakran vezethet érpattanáshoz. Az ilyen jellegű agyi változás visszafordíthatatlan. Azonban, nem ez a leggonoszabb következménye az alkoholnak…

Az agysejtek oxigénellátása csökken a vörösvértestek csoportosulása miatt. Ha ez az oxigénhiány 5-10 percnél tovább tart, akkor az a sejtek pusztulásához vezet. Minél nagyobb az alkoholtartalom a vérben, annál több agysejt pusztul el. Olyan személyek esetében is, akik csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt, észrevehető, hogy igazi “temető” található agyukban. Gondold át te is, hogy mennyi alkoholt fogyasztasz. Lehet, hogy pont a mérsékelt alkoholfogyasztók csoportjába tartozol?

Világhírű orosz orvos: “Az emberi szervezetben nem létezik olyan szerv, mely ne szenvedne kárt az alkohol hatására”

Az ilyesfajta agyi elváltozások csupán pár év elteltével figyelhetőek meg. Annak érdekében, hogy Uglov megvizsgálja a helyzetet, elkészített egy felmérést, melyben 20 ember vett részt. Abból 5 személynél volt megfigyelhető, hogy jelentős hiányossággal rendelkezik, amikor párbeszédet kellene folytatnia. Mind a 20 személynél megfigyelhetőek voltak az agyi sorvadás jelei.

Nemrégiben azt is kimutatták, hogy a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás nagyon korán előidézi az időskori demenciát.

1975-ben az alkohol még narkotikumként volt nyilvántartva. Ezt támasztotta alá az is, hogy az emberek alkoholfüggővé váltak. Olyan esetben is automatikusan károsodik az ember agya, ha csak ünnepekkor, összejövetelekkor fogyaszt alkoholt.

Minden olyan ember, aki alkoholt fogyaszt, saját magának árt. Mindamellett, hogy milyen káros az agyra, láthatóan az ember hangulatát is befolyásolja. A legjobban észrevehető az erkölcsi romlás, úgy a családon belül, mint a munkahelyen.

Az alkoholfogyasztás tömegek degradációjához vezet, mely kihathat egy egész nemzetre.

“Szégyen mindazoknak, akik azt mondják, hogy egy éber nemzet elképzelhetetlen lenne, és, hogy a tilalmak nem járhatnak ilyesfajta következményekkel. Éppen ezért van szükség arra, hogy ne meghatározott mértékek legyenek, hanem csakis egy, mely nem más, mint az alkohol kizárása a szabad kereskedelemből, mindörökre. Olyan úton kell haladnunk, mely felkelti a nép tudatát, hogy kilépjen az olcsón kapható vodka bűvköréből.” – hangoztatta Uglov dolgozatának végén.

Napjainkban az alkohol minden üzletben megtalálható. Azonban jobb, ha először elgondolkodunk azon, hogy mennyire éri meg tönkretennünk magunkat. Hiszen a boldogságot nem a pohárban lévő italban kell keresni.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!