KezdőlapVilágAz édesanya ezért nem tanítja meg a gyerekeit írni és olvasni -...

Az édesanya ezért nem tanítja meg a gyerekeit írni és olvasni – párjával nem hisznek a hagyományos tanítási módszerekben

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A brit házaspár nem éppen szokványos módszereket választott a gyereknevelés terén – három gyerekük közül egyik sem jár iskolába, mivel a szülők nem hisznek a hagyományos tanügyi rendszerben.

A Brightonban élő Adele és Matt Allen úgymond „szabadon tanítják” a gyerekeiket (a módszer angol neve unschooling, vagyis szó szerint iskolátlanítás), a 12 éves Ulyssest, a 8 éves Ostarát és a 4 éves Kait, és bevallották, hogy többek között nem tanították meg őket sem írni sem olvasni.

A házaspár már azelőtt elkezdett „takarékos és természetes” életmódot élni, hogy gyereket vállaltak volna, és amikor szülők lettek, egyszerűen ezt folytatták tovább.

„Már a gyerekeink születése előtt belevágtunk a természetes életmódba, így ez csak egy természetes fejlődéssé vált, ami folytatódott, és minden döntésünket befolyásolni kezdte, miután először teherbe estem” – magyarázta Adele. A 39 éves Matt pedig hozzátette, hogy sem az egészségügyi sem a tanügyi rendszerben nem bíznak, ezért igyekeznek távol tartani ezektől a gyerekeiket.

„Nem oltattuk be a gyerekeinket, ami az emberek szerint kegyetlenség, és nem vesszük igénybe az egészségügyi rendszert. Ehelyett természetes, gyógynövényeken alapuló gyógymódokat alkalmazunk. Ugyanakkor a tanügyi rendszert sem vesszük igénybe, ehelyett az unschooling módszerét választottuk. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek érdeklődést kell mutatniuk valami iránt, hogy közösen felfedezzük azt, ahelyett, hogy egy meghatározott tantervet követnénk és megmondanánk nekik, mit fognak tanulni” – magyarázta a háromgyerekes édesanya.

Azt is elmondta, hogy bár párjával mindketten hisznek abban, hogy a gyerekeiknek joguk van beleszólni a saját életükkel kapcsolatos döntésekbe, ez még nem jelenti azt, hogy ne adnának nekik útmutatást.

Adele szerint eddig csak pozitív hatásokat tapasztaltak a döntésükkel kapcsolatban, és bár sokan nem értenek egyet velük, ők nem bánták meg, hogy ezt az utat választották.

Ostara nemrég érdeklődni kezdett a varrás iránt, ezért az édesanya úgy döntött, vesz neki egy varrógépet, hogy azon tanulhasson. „Egyszerűen csak követjük az érdeklődéseiket. Ha például ki akarnak próbálni valamilyen klubot vagy csoportot, biztosítjuk nekik a lehetőséget erre” – mondta a nő.

„A fiunk 10 éves volt, amikor elkezdett érdeklődni az írás és olvasás iránt. Egyszerűen fogott egy tollat és papírt, és teljesen magától megtanulta. Nem ragaszkodott hozzá, hogy mi tanítsuk” – tette hozzá.

Bár nevelési elveik meglehetősen szokatlanok és ellentmondásosak, a szülők nem aggódnak amiatt, hogy a gyerekeik esetleg lemaradnának kortársaikhoz képest, és szerintük idővel mindent megtanulnak majd, amire szükségük van.

„A nyelv, a beszéd mindenhol ott van körülöttük, úgyhogy biztosan megtanulják. Mivel nem hagyományos iskolai környezetben vannak, nincs rajtuk nyomás, hogy megtanuljanak adott dolgokat adott életkorban” – magyarázta Adele.

Bár gyakran szembesülnek kritikával, megvédik magukat a vádak ellen, és kiállnak az elveik mellett: „Nem akarjuk, hogy a gyerekek azzal töltsék az életüket, amit mások mondanak nekik. Azt akarjuk, hogy megtalálják a saját szenvedélyeiket, hogy ne vesztegessék az idejüket, és pontosan tudják, kik ők, mire felnőnek, és nekik is gyerekeik lesznek.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet