Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az éghajlatváltozás a világ minden táját érinti. A jégsapkák olvadnak, a tengerek és óceánok szintje pedig egyre emelkedik. A NASA szakértői legújabb tanulmányukban aggasztó információkat közöltek.

A NASA szakértői riadóztatnak

A jégsapka (vagyis a sarki térségek nagy részeit vagy a magas hegyek felső részét borító jégtömeg) gyorsan olvad az éghajlati jelenségek következtében, amelyek az óceánok felmelegedéséhez vezettek.

A NASA szakértői által készített legújabb tanulmány rámutat a szomorú valóságra. Az Antarktisz és Grönland évente átlagosan több mint 300 milliárd tonna jeget veszít el, ez több mint 127 millió olimpiai medence feltöltéséhez is elegendő lenne, vagy több mint 1000 láb (kb. 300 m) vastagságú jégtakaróval boríthatná be a New York-i Central Parkot, írja a CNN.

Az ok a magas hőmérsékletekben keresendő

Az Antarktisz és Grönland térségében tapasztalt jégveszteség miatt 2003 és 2019 között a tengerszint mintegy 14 milliméterrel emelkedett, ez körülbelül a világ óceánjain észlelt tengerszint-emelkedésének egyharmadát teszi ki.

A szakértők szerint ezért a magas nyári hőmérsékletek a felelősek, amelyek megolvasztották a jeget a gleccserek felületén.

„Ha egy hónapig, vagy egy évig figyelünk egy gleccsert, nem sokat tudhatunk meg arról, hogy miként is érinti az éghajlatváltozás” – mondta Ben Smith, a Washingtoni Egyetem glaciológusa és a tanulmány vezető szerzője.

„Most 16 év különbség van a két műholdas megfigyelés (ICESat és ICESat-2) között, és sokkal magabiztosabban állíthatjuk, hogy a jégsapkában tapasztalt változások az éghajlatváltozással kapcsolatosak” – tette hozzá.

A tanulmányt 16 éven át végezték.

Forrás: CNN

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!