Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az állatkertek, amelyek normális körülmények között zsúfolásig megteltek volna a napsütéses húsvéti ünnepek alatt, most rendkívül nehéz helyzetben vannak, és adományokat kérnek, mivel a koronavírus-járvány őket is súlyosan érinti.

Egy észak-németországi állatkert igazgatója még azt is elismerte, hamarosan arra kényszerülhetnek, hogy egyes állatokat megetessenek más állatokkal, az állatkert túlélése érdekében – írja a BBC.

„Listát készítettünk azokról az állatokról, amelyeket először kell majd feláldoznunk” – mondta a neumünsteri állatkert vezetője, Verena Kaspari a Die Weltnek.

Verena Kaspari hozzátette, az, hogy egyes állatokat feláldozzanak mások életben maradásáért, csak legvégső esetben képzelhető el, és nem szívesen tennék meg, de még ez sem oldaná meg a pénzügyi nehézségeket.

A fókáknak és pingvineknek naponta nagy mennyiségű friss halra van szükségük, mondta az igazgató.

„Ha arra kerülne sor, inkább elaltatjuk az állatokat, mintsem hagyjuk őket éhen halni.” – jelentette ki.

„Legrosszabb esetben egyes állatokat meg kell etetnünk más állatokkal.” – tette hozzá.

A neumünsteri állatkertet egy alapítvány üzemelteti, és a kisvállalkozásoknak szánt gazdasági segélycsomagból nem részesülhetnek. Az igazgató becslései szerint az állatkert jövedelem-kiesése tavasszal körülbelül 175 000 euró lehet.

Amellett, hogy adományokat kérnek, a németországi állatkertek 100 millió eurós állami támogatást is igényeltek, a német DPA hírügynökség beszámolói szerint.

A német állatkertek szövetsége (VdZ) szerint az állatkertek sok más vállalkozással szemben nem tudnak „hibernálni”, és nem tudják csökkenteni a költségeiket. Az állatokat továbbra is naponta etetni és gondozni kell, a trópusi fajoknak pedig 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet kell biztosítaniuk.

Jörg Junhold, a VdZ vezérigazgatója elmondása szerint a kijárási tilalom egy átlagos német állatkertnek körülbelül heti 500 000 euró veszteséget jelent.

A bécsi schönbrunni állatkert szóvivői azt nyilatkozták, hogy egyelőre tudják kezelni a helyzetet a megtakarításaikból. Április 1-jén azonban haza kellett küldeniük 230 alkalmazottjuk 70%-át, három hónapos kényszerszabadságra. Ausztriában, akárcsak Németországban létezik egy bizonyos támogatott rövid-munkaidő rendszer (Kurzarbeit), így a legtöbb munkavállaló nem veszíti el munkahelyét, amikor a munkáltató nehéz helyzetbe kerül.

Az állatoknak hiányzik az emberek figyelme

Egyes állatkertek azt is kiemelték, hogy a válság bizonyos állatokat érzelmileg is megvisel, mivel hiányzik nekik az a figyelem, amit általában az emberektől kapnak. Ms Hachmeister a berlini állatkerttől elmondta: „A majmok különösen szeretik figyelni az embereket”.

Hozzátette, a fókák és a papagájok szintén szeretik a látogatókat, és most unatkoznak.

Múlt héten a moszkvai állatkert is azt nyilatkozta, hogy két óriáspandájuk mintha „hiányolna valamit”.

„Sokkal aktívabban megközelítenek minden egyes embert, aki elmegy a ketrecük mellett.” – mondták.

Közben a berlini állatkertben panda ikrek születtek, de az emberek most csak online nézhetik meg őket.

Az állatkert szóvivője, Philine Hachmeister a DPA hírügynökségnek elmondta: „a panda ikrek imádnivalóan édesek”.

„Folyamatosan az jár a fejünkben, hogy a látogatóknak élőben kellene őket látniuk. Nem szeretnénk, ha a kispandák felnőnének, mire újra kinyithatunk.” – mondta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!