Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Májdaganat miatt elpusztult Bimba (†23) a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény jegesmedvéje. A macilány alig egy hónapja érkezett Olaszországból, hogy az itteni hím, Vitus (20) párja legyen.

A gondozók reményei szerint a két fiatal állat frigyéből végre jegesmedve-bocsok születtek volna Budapesten. Ám alig pár nappal azután, hogy a két jegesmedvét összeengedték, a nász tragikus véget ért, mert az arát elragadta a szörnyű kór.

– Hétfő délután már furcsán viselkedett Bimba, de ilyen komoly problémára senki sem gyanakodott – mondta el a Blikknek Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. – A beteg jószág kedd reggelre el is pusztult.

Tetemét titokban szállíttattuk el az állatkertből, mondhatni kegyeleti okból, mert semmiképpen nem akartuk, hogy az élettelen jegesmedvénkről fotók készüljenek – tette hozzá.

Az első vizsgálatok szerint Bimba máját egy daganat támadta meg, azaz az állat nagy valószínűséggel rákban pusztult el. A jegesmedve korábbi lakóhelyén nem tudtak az állat betegségéről, mint ahogy a budapesti park állatorvosai sem sejthették, hogy a mackót halálos kór emészti.

– Nemrég a híres berlini jegesmedve, Knut is elpusztult, ezután sok állatvédő tiltakozzott a jegesmedvék tartása ellen, mert szerintük az állatkert a hibás, amiért odaveszett a híres állat. Holott azóta a vizsgálatok kiderítették, hogy Knut halálát epilepszia okozta, azaz egyáltalán nem az állatkerti körülmények miatt halt meg. Ugyanígy Bimba halálához is olyan betegség vezetett, ami nem az állatkert hibájából alakult ki a szervezetében – fűzte hozzá a történtekhez Hanga Zoltán.

A Budapesti Állatkert értesítette az Európai Fajmentő Programot a történtekről, így remélhető, hogy nemsokára érkezik egy nőstény az egyedül maradt fiú jegesmedve Vitus mellé.

Forrás: Blikk.hu

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!